Elevi ai Liceului Teoretic Aurel Lazăr, ai Şcolii Gimnaziale Oltea Doamna şi ai Şcolii Gimnaziale Avram Iancu au fost prezenţi joi, 6 martie, în amfiteatrul Bibliotecii Gheorghe Şincai, la vernisajul expoziţiei Basarabia, prima provincie românească, care s-a unit cu Patria-Mamă la 27 martie 1918.

 

„Noi, românii şi basarabenii, suntem uniţi în cuget şi în simţiri. Astăzi este un moment care, prin această expoziţie, ne ajută să comemorăm şi să aniversăm această uniune. Este un memento posibil, pe care mă bucur că l-am putut găzdui în instituţia noastră”, a spus managerul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai, Ligia Mirişan, în deschiderea vernisajului.

Unul dintre organizatorii expoziţiei, prof. Teodor David, senator ales al Mișcarii Unioniste, Sfatul Ţării, Republica Moldova, a adresat mulţumiri tuturor şcolilor care au participat la vernisajul expoziţiei, dar şi bibliotecii care a făcut posibilă, în anii trecuţi, donaţia de carte românească pentru şcolile şi bibliotecile din Republica Moldova. „Generalul lt. (r) Lazăr Cârjan şi cu mine am trecut Prutul să auzim plânsul neamului. Şi l-am auzit”, a spus Teodor David.

Expoziția „Basarabia, prima provincie românească, care s-a unit cu Patria-Mamă la 27 martie 1918” cuprinde documente istorice şi fotografii care ilustrează acțiuni de interes național organizate în Republica Moldova, cu scopul de a salva românismul din această veche provincie românească şi de a-i aduce pe românii de dincolo de Prut tot mai aproape de constiința națională. „Basarabia așteaptă îngândurată la poarta României. Generația de azi are datoria sfântă de a trudi pentru aducerea Basarabiei acasă, ar fi o răsplată a jertfei de veacuri a românilor, ar fi evenimentul istoric cel mai strălucit al României în secolul al XXI-lea”, au transmis organizatorii.

La vernisaj a fost prezent şi preotul Gheorghe Nemeş, care s-a rugat alături de cei prezenţi şi a adus, apoi, un elogiu femeii, în pragul Zilei de 8 Martie.

Momentele muzicale, cântece patriotice şi populare, au fost oferite de elevă Bianca Popa, de la Liceul de Arte Oradea.