Carele alegorice au fost prezente miercuri, 21 august, în Piața Unirii, ele fiind admirate în centrul orașului până seara. Evenimentul a făcut parte din Zilele Culturii Maghiare.

 

Cele patru care alegorice din orașul Debrețin au sosit marți spre miercuri noapte în Oradea și au reprezentat: „Nufărul” – carul comun al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Poștei Maghiare și carul Centrului de Formare Profesională din Debrețin.

Carul de flori comun al orașelor Oradea – Debrețin a fost realizat anul acesta prin colaborarea dintre cele două orașe înfrățite și este o compoziție florală impresionantă, care întruchipează un nufăr deosebit. Nufărul este un simbol al purității și inocenței, amintind totodată de apele termale binefăcătoare din ambele regiuni. În jurul său zboară libelule, simboluri ale bucuriei și speranței, evocând stilul Art Nouveau, o perioadă ilustrată în splendida arhitectură din Oradea și Debrețin. Carul cu flori comun reprezintă nu doar colaborarea armonioasă dintre cele două orașe, ci și promisiunea unui viitor plin de speranță și bucurie.

Coroana Sfântului Ștefan – reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Carul Poștei Maghiare – denumirea compoziției: „Sunt multe flori, dar o singură grădină.” Carul cu flori al Poștei Maghiare transmite un mesaj inspirat din lumea basmelor, subliniind că în comunitățile în care se muncește pentru aceleași obiective, fiecare contribuție este esențială, iar bucuria cea mai mare este să celebreze împreună rezultatele obținute. Compoziția face referire la importanța activităților zilnice simple, aparent firești, dar indispensabile și reprezintă importanța protejării micilor creaturi din lumea zânelor. Similar, angajații poștei își desfășoară activitatea indispensabilă în slujba comunității, pentru a răspunde cerințelor populației și întreprinderilor. Un alt mesaj transmis de „comunitatea zânelor” este acela de a proteja mediul, un obiectiv important al Poștei Maghiare.

„Viziune, Cunoaștere, Inovație” – sunt cele trei atribute cheie promovate de carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debrețin. În cele 11 instituții de formare profesională din Debrețin, reprezentate de carul cu flori, sunt formați specialiști capabili să modeleze un viitor de succes și durabil. Compoziția carului cu flori de anul acesta simbolizează o misiune potrivit căreia elevii nu doar dobândesc o meserie, ci și o viziune de viitor pentru o viață întreagă.

Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Culturii Maghiare Oradea 2024, cu această ocazie în Piața Unirii având loc mai multe activități: târg de produse agricole și artizanat, spectacole de dans - Echipa de majoretele Mystique Oradea, Ansamblul de Majorete din Debrețin, Ansamblul de Dans Popular Főnix, Clubul de Dans Sportiv „Dance Universe” și un spectacol al Orchestrei de suflători ai Școlii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló

La Teatrul de Stat Oradea a avut loc, de la ora 19.00, spectacolul de dans „Ecoul Carpaților” cu Ansamblul Național Maghiar din Budapesta.

Zilele Culturii Maghiare Oradea este un eveniment organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, Asociația Civică Maghiară, Asociația Sfântul Ladislau, Teatrul Szigligeti Oradea și Centrul de Cultură al Județului Bihor.