Sala Polivalentă a Universității din Oradea (UO) a fost plină ieri la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Rectorul Constantin Bungău s-a arătat încântat de faptul că numărul bobocilor a crescut cu 10% față de anul trecut, dar a fost și trist când a citit numele unor cadre didactice de anvergură, care s-au pensionat. 

 

An școlar important la Universitate. În 2018 instituția va împlini 55 de ani şi va serba 238 de ani de învăţământ superior românesc la Oradea. Festivitatea de deschidere s-a desfășurat cu sala plină, printre cei aflați la prezidiu numărându-se rectorul Constantin Bungău, președintele Senatului UO - Sorin Curilă, prefectul Ioan Mihaiu, viceprimarul Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang, Daria Ștefania Malița, reprezentanta bobocilor, și Viorel Vancea, vicepreşedintele studenţilor din Senat.

„Anul acesta avem un total de 4.720 de boboci din care 3.252 la licență, 1.353 la master și 115 la doctorat. Mă bucură să văd că la licență avem o creștere cu 10%, comparativ cu anul trecut. În total, în această instituție învață peste 18.000 de studenți din care cei mai mulți, peste 11.300, la licență. Universitatea are 98 de domenii de licență, 61 de master și 12 de doctorat. Avem 830 de studenţi străini, din 53 de ţări. Anul trecut am desființat 5 programe, dar am și înființat două noi. Dragi profesori, obligația noastră este să fim vizionari și competitivi, să pregătim cât putem noi de bine ziua de mâine”, a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungău care a prezentat apoi lista celor 11 profesori care s-au pensionat. Printre ei, nume importante, precum cele ale urologului Gheorghe Bumbu, directorului Muzeului Țării Crișurilor - Aurel Chiriac, fostelor decănițe Floare Chipea (Socio-Umane) și Agneta Marcu (Muzică), doctorilor Petru Chitulea și Gabriel Mihalache.

A urmat președintele Senatului UO, Sorin Curilă, care a spus că manifestarea trebuia organizată în centrul orașului, pentru că adună spuma intelectuală a orașului, și Ioan Mang, care a lăudat studenții, spunând că, în ciuda a ceea ce se spune, foștii lor colegi conduc instituții mari și firme importante în întreaga lume.

 

„Am rămas aici, pentru că Oradea are nevoie de noi!”       

Viceprimarul municipiului a mulțumit studenților că au ales să vină la Oradea și le-a promis că va face din oraș a doua lor casă.

„Este adevărat că orașe precum Timișoara, Cluj sau Iași sunt înaintea noastră, dar eu cred că le putem ajunge, că putem evolua, însă doar printr-un parteneriat cu Universitatea. Tocmai de aceea sprijinim instituția și lucrăm împreună la construirea parcului integrat. În plus, anul viitor vrem să organizăm un festival al studenților care sperăm să devină o tradiție”, a spus Florin Birta.

Emoționant a fost discursul celei mai bune studente Daria Ștefania Malița, care a reușit să intre cu nota maximă atât la Facultatea de Litere, cât și la Drept.

„Le mulțumesc profesorilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu, care mi-au modelat caracterul și mi-au îmbogățit cunoștințele, oferindu-mi bucuria succesului, și părinților, care m-au susținut, m-au încurajat în alegerile făcute și mă vor sprijini în continuare. Este cunoscut faptul că, în prezent, un număr tot mai mare dintre tinerii de succes, care s-au afirmat în diverse olimpiade și concursuri școlare și cu rezultate excepționale la examenul de Bacalaureat, aleg să studieze în străinătate. Am ales să rămân în ţară, şi mai mult decât atât, în oraşul meu natal, dorind să contribui la evoluția acestui oraș și a întregii societăți românești. Am încredere în învățământul românesc și în Universitatea din Oradea”, a spus Daria.

Ca în fiecare an, decanii au oferit carnete de excelență pentru bobocii care au intrat cu cea mai mare notă, iar, la final, studenții au fost invitați să se fotografieze cu roll-upurile facultăților pe care le vor urma.