Dezbaterea publică pe tema reautorizării fermei de porci va fi organizată, la propunerea firmei Nutripork, în 28 noiembrie, de la ora 16.00, la Restaurantul Ciuperca.

„Este inacceptabil ca o dezbatere atât de importantă și mult asteptată de mulți orădeni să fie organizată într-un loc greu accesibil și izolat, fără conectare la mijloacele de transport în comun, care nu asigură securitatea necesară pentru protecția participanților”, consideră deputatul Florica Cherecheș.

Totodată, deputatul PNL este de părere că a ţine dezbaterea publică la restaurantul de pe dealul care a luat-o la vale în urmă cu un an „e o bătaie de joc la adresa cetățenilor, o îngrădire a dreptului lor de a participa și a-și spune opinia cu privire la activitatea unei firme care-i deranjează de 10 ani! Este revoltător că o dezbatere de interes public se organizează într-un spațiu privat și nu unul public, oricare ar fi acesta. Este o nouă dovadă a faptului că firma Nutripork continuă sa sfideze zeci de mii de orădeni, așa cum a făcut-o în ultimii 10 ani”, menționează Cherecheș.

În aceste condiții, Florica Cherecheş cere mutarea locației dezbaterii publice de la Restaurantul Ciuperca într-o locație publică, accesibilă tuturor orădenilor.

În demersul său, parlamentarul bihorean le cere sprijinul cetățenilor:

„Îi rog pe orădeni să susțină această cerere prin formularea de solicitări similare către APM Bihor. Această instituție publică e obligată să ofere tot sprijinul cetățenilor, răspunzând cererilor acestora, pentru că e plătită din bani publici, deci și ai orădenilor! Ar fi momentul să își îndeplinească menirea pentru care a fost creată și să nu acopere cu acte în regulă tot felul de nereguli și ilegalități”.

Pe de altă parte, Cherecheș susține că a primit răspuns de la APM Bihor la adresa prin care a solicitat conducerii APM Bihor un punct de vedere oficial legat de conflictul de interese în care se află Olimpia Mintaș, ca semnatară a Raportului de Amplasament, realizat la solicitarea și pe banii firmei Nutripork, pe de o parte, și director executiv la APM Bihor, pe de altă parte.

Răspunsul laconic primit de la Agenție a fost următorul: „Vă comunicăm că Agenția de Mediu Bihor a luat măsurile necesare în vederea eliminării unui posibil conflict de interese în ceea ce privește soluţionarea cererii privind emiterea AIM, pentru SC Nutripork SRL - ferma Ioşia”, fără a preciza ce măsuri concrete au luat.