Cel mai recent film al regizorului bihorean Marian Crişan poate fi vizionat în cinematografe începând cu data de 23 februarie, când la Oradea va fi găzduit de Cinema Palace. Din distribuţia fimului fac parte patru actori orădeni.

Programată pe 27 noiembrie 2020, premiera națională a filmului a fost amânată din cauza normelor de siguranță în vigoare, din pricina pandemiei Covid-19. „Nu a fost un an ușor pentru nimeni, nici pentru cei ce lucrează în producția de film, nici pentru cei care se ocupă de distribuția de film sau de sălile de cinema. Lumea se schimbă. Vizionarea unui film de cinema pe marele ecran e pusă sub semnul întrebării. Eu însă sunt printre cei care speră ca lumea să revină în sala de cinema. Sper ca lansarea filmului nostru să fie unul dintre demersurile care vor readuce publicul în sală. Filmul nostru va fi programat în majoritatea sălilor deschise la această oră și vom încerca să fim prezenți alături de actori la cât mai multe proiecții pentru a ne întâlni cu publicul”, spune Marian Crișan.

Cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului îl urmărește pe Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta, un mic orășel de provincie, de unde hotărăște să-și continue campania electorală. Sediul de campanie va fi chiar casa unuia dintre săteni, tractorist de meserie, de unde politicianul va derula un plan cameleonic.

„Ce m-a interesat atunci când am început dezvoltarea acestui film au fost mecanismele de manipulare folosite de politicieni atunci cand se apropie alegerile. Aceste cicluri (sau circuri) electorale, în care cetățenii sunt atrași, manipulați și apoi uitați din nou până la următoarele alegeri”, a transmis Marian Crişan.

„Se întâmplă pretutindeni desigur, dar pe mine m-a interesat să observ alegerile într-un orășel de provincie, departe de Bucuresti sau de Bruxelles. Unul dintre locurile unde, după cum ne amintim, și morții pot să voteze. Trăim într-o eră în care suntem bombardați pe telefoanele smart cu mesaje de tot felul care ne spun ce să mancăm, cum să ne îmbrăcăm, ce să găndim, cu cine să votăm. Suntem manipulați prin mesaje emoționale puse la cale de echipe de marketing. Care sunt mecanismele din spatele acestui fenomen, care e granița dintre emoțiile noastre reale și emoțiile induse de media? Berliner este și filmul unui oraș, orașul meu natal, Salonta”, a mai declarat Marian Crișan.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Moscova, unde a fost distins cu Premiul Keen Ey’ - Russian Cinema Club Federation. Au urmat apoi Cottbus IFF Germania, Arras Film Festival Franța, Trieste International Film Festival în Italia, Making Waves în Statele Unite. În rolurile principale din film spectatorii îi vor putea recunoaște pe actorii Ion Sapdaru și Ovidiu Crișan. Alături de ei, din distribuția filmului fac parte şi actorii orădeni Ion Ruscuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan şi Eugen Ţugulea, alături de actorii Maria Junghietu, Sorin Cociş și Ioana Chițu.
Berliner The Campaign are la bază un scenariu scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache. Imaginea îi aparține lui Oleg Mutu, scenografia este semnată de Simona Pădurețu, costumele, de Anca Miron și Sonia Constantinescu, iar montajul, de Tudor Pojoni. Producătorii filmului sunt Marian Crișan și Anca Puiu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Televiziunii Române, Zenith Media, Chainsaw Europe, SAL-PAN, Inteva și VPK, filmul este produs de Rova Film în co-producție cu Mandragora și va avea premiera națională pe 26 februarie, fiind distribuit în România de Rova Film și Iadasarecasa.