După doi ani în care Festivalul „European Music Open” nu s-a mai organizat, din cauza pandemiei, orădenii vor avea din nou ocazia să se bucure de concerte, la finele lunii august. Evenimentele vor avea loc în aer liber, în Piaţa Unirii.

 

Aşa cum au anunţat organizatorii în cadrul unei conferinţe de presă, cea de-a V-a ediție, se va desfășura în perioada 26 – 29 august, în Piața Unirii, iar dacă condiţiile meteo vor fi nefavorabile, evenimentul va fi mutat în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Detaliile evenimentului au fost prezentate de Alexandru Badea, directorul artistic al festivalului, Mihai Jurca, city manager, şi Carmen Rus, directorul Filarmonicii de Stat Oradea.

„Acest festival este unul din cele mai importante evenimente culturale pe care le avem, este manifestarea care a pus Oradea pe harta evenimentelor de importanţă naţională şi internaţională”, a spus Mihai Jurcă. Acesta a amintit că ediţia din anul 2017 a European Music Open a fost laureată cu premiul Uniunii Compozitorilor din România și premiul Revistei Actualitatea Muzicală, pentru cel mai inovativ eveniment cultural al anului 2017, ca o primă recunoaștere a valorii sale în spațiul cultural și european.

Ca ediţiile anterioare, European Music Open 2021 este un eveniment de amploare, structurat de celebrul tenor Alexandru Badea, şi este posibil cu susţinerea artiștiilor filarmonicii orădene.

„Având în vedere contextul pandemic actual, putem spune că toată rețeta acestei ediții se bazează pe forțele interne, astfel că m-am gândit că cel mai potrivit este să o dedicăm tinerei generații de artiști. Susținerea pe care o avem din partea administrației orașului pentru a continua acest proiect este una majoră și suntem foarte recunoscători pentru acest lucru”, a spus Alexandru Badea.

Festivalul va cuprinde patru evenimente artistice, unul pentru fiecare zi de festival. Astfel, prima zi va fi dedicată vernisajului expoziției Paul Neagu la Muzeul Țării Crișurilor. În cea de-a doua zi, va avea loc concertul extraordinar susținut în Piața Unirii de Alexandru Badea& Simona Strungaru Symphonics. Cea de  a treia zi de festival va găzdui Concertul Violoncellisimo care va avea loc în Piața Unirii sub conducerea muzicală a maestrului Marin Cazacu, iar ultima zi va fi rezervată galei de Operă „Excelențe ale tinerei generații de muzicieni”. În cadrul galei vor concerta șase muzicieni, vârfuri de lance a tinerei generații de artişti: Maria Rădeanu - soprană, Camelia Cuzub - mezzosoprană, Andrei Petre - tenor, Alin Munteanu - bariton, Alexandru Matei - bas și Constantin Pastramă - tenor.

Având în vedere contextul pandemic pe are îl traversăm, conform legislației în vigoare, accesul la festival va fi permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS CoV 2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau pentru persoanele care prezintă un rezultat negativ pentru SARS CoV 2 la un test PCR efectuat în ultimele 72 de ore.