Cea de-a V-a ediție a European Music Open a facilitat și la această ediție, a V-a, după un an de pauză pandemică, accesul orădenilor la spectacole de calibru ai căror protagoniști sunt excelențe ale tinerei generații de muzicieni.

Festivalul a fost mutat în Sala Mare a Teatrului Regina Maria din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile desfășurării în aer liber, singurul concert care va rămâne outdoor fiind Seară de jazz – Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu, eveniment programat marți, 31 august, de la ora 21.00, în Piața Unirii.
Deschiderea festivalului a avut loc vineri, 27 august, cu un Concert extraordinar susținut de reputatul tenor Alexandru Badea, director al festivalului și Simona Strungaru Symphonics. Celebre canțonete napoletane și melodii din repertoriul internațional au încântat sutele de spectatori. Invitați speciali ai concertului au fost soprana – Maria Rădeanu și trompetistul – Sebastian Burneci, iar corul elevilor de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu a emoționat audiența.
Festivalul a continuat sâmbătă, cu concertul De la baroc…la rock, susținut de Violoncellissimo – Conducerea muzicală maestrul Marin Cazacu. Spectacolul face parte din Turneul Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo și propune o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan. Publicul a avut ocazia de a aplauda unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre Maestru (Marian Cazacu) și Discipoli.
Duminică, 29 august, a avut loc Gală de operă - Excelențe ale tinerei generații de muzicieni. Au cucerit publicul studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, care au performat sub bagheta dirijorului Radu Popa. Soliștii galei au fost: Maria Rădeanu - soprană, Camelia Cuzub – mezzosoprană, Andrei Petre - tenor, Alin Munteanu - bariton,  Alexandru Matei – bas  și Constantin Pastramă – tenor. Aceștia au fost acompaniați de Orchestra Filarmonicii Oradea și de dirijat de maestrul Lászlóffy Zsolt.
Biletele pentru ultimul spectacol al festivalului, un regal de jazz, pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro.