Carnavalul Florilor de la Debreţin a ajuns la a 50-a ediţie, iar organizatorii promit o ediţie de neuitat, cu peste 100 de evenimente care se vor desfăşura în perioada 14-21 august. Nu va lipsi defilarea carelor alegorice, 18 în acest an, o parte dintre ele – şase – urmând să ajungă şi în judeţul Bihor.

Ieri, la Debreţin, a avut loc o conferinţă de presă în care autorităţile locale şi organizatorii celei de-a 50-a ediţii a Carnavalului Florilor au prezentat programul evenimentului care debutează mâine, 14 august, şi se va încheia în 21 august. Totodată, s-a făcut un tur al atelierului în care sunt realizate cele 18 care alegorice care vor defila în data de 20 august în Debreţin, şase dintre ele urmând să fie prezentate în 21 august în Piaţa Unirii din Oradea, iar, ulterior, vor defila în câteva localităţi din judeţul Bihor. „Carnavalul Florilor din Debreţin este la o ediție aniversară: împlinim 50 de ani de existență. Primul eveniment de acest gen a avut loc în anul 1966”, a menţionat viceprimarul oraşului Debreţin, Komolay Szabolcs. Potrivit acestuia, pentru ediţia aniversară, au fost pregătite peste 100 de evenimente, care se vor desfăşura în intervalul 14-21 august. Printre activităţile majore se numără: Festivalul pentru copii Galiba (6 zile), Grădina de bere cehă (o săptămână), Dansează orașul (4 zile) etc. Punctul culminant al carnavalului va avea loc în data de 20 august, când se sărbătoreşte şi ziua naţională a Ungariei. Organizatorii au pregătit atât defilarea carelor alegorice, cât şi un spectacol special, care se va desfăşura pe stadionul din localitate, care are o capacitate de 20.000 locuri. Potrivit organizatorilor, toate biletele pentru acest spectacol au fost deja vândute. „10 grupuri din Ungaria, 17 grupuri din străinătate, cu aproximativ 2.000 de participanți, vor defila la carnaval. Vor veni dansatori din toate părțile lumii, începând din Japonia până în Columbia sau Italia, reprezentând în totalitate 14 națiuni”, a mai menţionat viceprimarul din Debreţin. O noutate o reprezintă prezenţa unui grup din Olanda, care va defila pe biciclete şi va interpreta muzică la diferite instrumente.  Între cele 18 care alegorice se regăsesc unul realizat în parteneriat între Oradea şi Debreţin („Tradiţii”) şi unul comun al consiliilor judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar („Pâinea noastră de toate zilele”). „În 21 august, aceste care alegorice minunate vor veni la Oradea. Din păcate, din cauza lucrărilor de infrastructură, carele nu vor putea face turul orașului, dar vor fi prezente, de la ora 12.00 până la ora 19.00, în Piața Unirii, unde toți cei care vor dori vor putea să le admire”, a menţionat viceprimarul Oradiei, Florin Birta, adăugând că, din acest an, Zilelele Culturale Maghiare se vor desfăşura odată cu Carnavalul Florilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a menţionat că şi în acest an, carele alegorice care vor fi prezente în Oradea în 21 august vor defila în data de 22 august în câteva localităţi din judeţ (Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig şi Săcueni), urmând ca acolo să staţioneze câte o jumătate de oră pentru a putea fi admirate de bihorenii interesaţi. La Săcueni, unde unul dintre care va rămâne definitiv, va avea loc un spectacol, care va începe la ora 16.00.

La finalul conferinţei, reprezentanţii municipalităţii orădene le-au oferit organizatorilor un tort aniversar, pe care au fost puse două fotografii: una de la prima defilare a carelor alegorice, din 1966, şi una de la defilarea de anul trecut.