Mai multe zâne bune au putut fi zărite, vineri, pe strada Republicii din Oradea, cu prilejul unui eveniment inedit, intitulat „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”.

 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a organizat vineri, 23 iunie, pe pietonală, un eveniment, intitulat „Sânzienele. Sărbătoarea soarelui. Florile soarelui și lunii”.

Cu acest prilej, „sânzienele” - Violeta Gherman, Ioana Urs, Roxana Berinde, Alexandrina Chelu, Andreea Chișe, Andrada Oros și Bianca Popa - au fost prezente pe strada Republicii, începând cu ora 18.00, pentru a împărți materiale tipărite cu privire la obiceiuri și superstiții legate de această sărbătoare, a Sânzienelor.

Deoarece data de 24 iunie a fost declarată ziua internatională a Iei, zi care este strâns legată de cea a Sânzienelor, fetele care au promovat această sărbătoare au purtat costume populare de culoare albă și coroniță din flori de sânziene. Totodată, cele șapte „sânziene” au răspuns la întrebările legate de această sărbătoare tuturor celor care au fost interesați să afle mai multe amănunte suplimentare.

Sărbătoarea Sânzienelor (sunt zâne bune sau rele) sau Drăgaica este sărbătorită de români în fiecare an, pe 24 iunie. Aceasta este cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului, care coincide ca dată cu Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.