Organizația Națională „Cercetașii României” a organizat, vineri, 14 iunie, în Șanțul Cetății Oradea, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Luminii, eveniment la care și Primăria Oradea este partener.

 

Scopul evenimentului este de a redescoperi bucuria lucrurilor mărunte și de a petrece câteva ore în natură, în aer liber, într-o atmosferă relaxantă.

Participanții sunt invitați să-și aducă hamacul și chitara și să participe la diferite întreceri sportive și de cultură generală. Totodată, doritorii au fost invitați să-și personalizeze o gulguță și să o facă să lumineze în întuneric, alături de oamenii care cred în aceleași lucruri. Festivalul a debutat în Şanţul Cetăţii, la ora 17.00, cu o serie de ateliere interactive pregătite de cercetași și tineri voluntari pentru persoane de toate categoriile de vârstă: origami, pictură pe față, atelier Crucea Roșie. Festivalul s-a încheiat cu aprinderea lumânărilor și cu un concert folk. Ideea a apărut în anul 2004, când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să le amintească oamenilor de fumusețea lucrurile mărunte din viața lor. Unindu-și forțele au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci „Seara Viselor Împlinite” când clujenii prezenți au așezat, pe lacul din Parcul Central, aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor, cât și dorința de a deveni realitate. De atunci, festivalul a continuat, în fiecare an, cu denumirea de Festivalul Luminii, iar din 2008 a devenit eveniment național, fiind organizat sincron de mai multe centre locale.