Federația Națională Columbofilă din România a organizat la Oradea ediția cu numărul 49 a Expoziției Naționale Columbofile, sâmbătă, 20 ianuarie şi duminică, 21 ianuarie, la Trade Center. Gala Campionilor a avut loc sâmbătă searam la Ambasador Oradea, şi a fost moderată de Andreea Marin.

 

În weekend-ul ce tocmai s-a încheiat, Oradea a găzduit Expoziția Națională Columbofilă a României, eveniment organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, al cărei președinte este bihoreanul Marius Tunduc. Peste 1500 de orădeni, pasionaţi sau doar curioşi, au trecut pragul expoziţiei pe parcursul celor două zile. Vizitatorii au admirat peste 450 de porumbei, campionii voiajori din ţară, inclusiv porumbei ce vor reprezenta România la Cupa Europei, care va avea loc în Slovacia, la Trencin, în perioada 25-27 ianuarie. Porumbeii participă pe parcursul “carierei lor” la diferite expoziţii şi în competiţii în care clasificarea are loc în funcţie de distanţa parcursă, sau în funcţie de viteza cu care au terminat un traseu. Pentru a calcula exact performanţele, columbofilii microcipează porumbeii care ajung să parcurgă până la 1000 de kilometri într-o competiţie de profil.

În cadrul expoziţiei din Oradea au putut fi admiraţi şi 18 porumbei voiajori care aparţin unor crescători din Bihor. Păsările au obţinut în cursul anului 2017 cele mai bune rezuktate la etapele judeţene şi naţionale ale concursurilor.

În plus,, orădenii au putut participa şi la seminarii susținute de renumiți crescători europeni: sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 11.00,  Gino Clique - super starul Belgiei, iar la ora 12.30, Denis Feber, copilul minune al columbofiliei germane au făcut dezvăluiri interesante vizitatorilor. De asemenea, duminică, renumitul crescător maghiar Horvath Karoly, a prezentat sistemul său de concurs aplicat deja cu succes anul acesta în județul Prahova.

Sâmbătă seara, la Hotel Ambasador, a avut Gala de Premiere, moderată de Andreea Marian, în cadrul căreia au fost acordate premii şi din partea Casei Regale a României.

La Clasamentul Naţional Standard Femele, pe primul şi al doilea loc s-a clasat crescătorul Ioan Popa din Călăraşi, iar pe al treilea loc Szekely Miklos din Alba Iulia. La Standard Masculi, pe primul loc s-a clasat crescătorul Bogdan Constantin din Călăraşi, urmat de  Mihail Macovschi din Braşov şi Ionuţ Popa din Călăraşi. În ce priveşte crescătorii de pui, la categoria femele pe primul loc s-a clasat Sorin Salvan din Bistriţa Năsăud, urmat de Ioan Burca, tot din Bistriţa Năsăud şi de Familiile Degan şi Cupes din Braşov. La categoria pui-masculi, pe locul I s-a clasat Ciprian Floroiu din Braşov, urmat de Cristina Vintilă din Hunedoara şi Petrică Moldovan din Alba Iulia.