La Oradea, a fost vernisată o expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie, dedicată Zilei comemorării victimelor Holocaustului.

Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, susținut de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Maramureș Heritage, a organizat o expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie „Vecinii mei, evreii din Baia Mare”.

Vernisajul a avut loc vineri, 27 ianuarie, la Sinagoga Aachvas Rein – Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, str. Primăriei, nr. 25. Expoziția cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Școlii băimărene de pictură și 25 de fotografii care provin din colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Evenimentul expozițional a fost curatoriat de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și de Robert Cotos, președintele Asociației Maramureș Heritage. Rolul de gazdă a evenimentului i-a revenit directoarei Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea.

Pe simeze se regăsesc lucrări de pictură şi grafică realizate de nouă artişti evrei: Ziffer Sándor, Katz Marton, Leon Alex, Klein Jozsef, Iványi-Grünwald Béla, Vadász Endre, Jándi Dávid, Kazar Vasile şi Munt Hugo.

Despre cele 25 de fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite, a vorbit Robert Cotos, președintele Asociației Maramureș Heritage.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 27 ianuarie – 31 mai 2023.

În fiecare an, pe 27 ianuarie, comemorăm victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.

Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Holocaust (din cuvântul grecesc holókauston) este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar pentru lahve (Elohim). Acest termen a fost utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, dar au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii. Persecuțiile au fost efectuate pe etape, în urma accederii la putere a lui Hitler, guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluși din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile Nürnberg din 1935. Victime ale atrocităților naziste au mai fost: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membri ai cultului creștin „Martorii lui Iehova”, toţi etichetați drept „dușmani ai statului german”. Au fost uciși în total 1,5 milioane de copii.

Holocaustul sau Shoah este experiența negativă de cele mai mari proporții trăită de aproape trei generații şi rămâne cea mai mare traumă socială a secolului al XX-lea. De 77 de ani, instanțele internaționale şi de stat au dat sentințe în vederea pedepsirii acelora care au comis de facto acest genocid. Au fost înființate centre de documentare şi fundații pentru cercetarea problemei, s-au organizat locuri comemorative „in memoriam” celor care au fost uciși şi schingiuiți în localitățile lor natale ori în taberele ororilor umane de la Auschwitz –Birkenau, Matthausen, Bergen-Belsen, Dachau şi altele.

În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituții din marile orașe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care țin vie amintirea victimelor genocidului.