Cetatea Oradea a fost vineri, de la ora 16.00, gazda unei expoziții mai puțin obișnuite. Fotograful Crișanei, Remus Toderici, a vernisat o expoziție cu fotografii ale persoanelor diagnosticate cu cancer, aflate în timpul tratamentului chimioterapeutic.

 

Expoziția este rezultatul a cinci luni de identificare și fotografiere a acestor persoane.

„V-aș sfătui să mergeți mai departe pe această temă pentru că este o problemă cu care se confruntă tot mai multă lume. Suntem bucuroși că Muzeul Orașului Oradea își deschide porțile și pentru astfel de evenimente, pe lângă cele de istorie și artă. Mesajul este unul puternic și cred că este important ca aceste personae să fie sprijinite atunci când cred că nu mai au viitor”, a spus, în deschiderea expoziției, Imre Zoltan, șef serviciu centre culturale al Muzeului Orașului Oradea.

Proiectul şi-a propus, în primul rând, să readucă încredere în puterile femeilor diagnosticate cu cancer și să motiveze și alți pacienți oncologici, să le demonsteze că pot fi frumoși și optimiști, deoarece starea psihică este un factor determinant în lupta cu boala.

„Am încercat să facem un proiect optimist și vesel, să le facem pe aceste doamne să se simtă frumoase. Faptul că au avut parte de o ședință de make-up și s-au văzut în aceste imagini le-a ajutat să se simtă mai bine. Cred că asumarea greutăților prin care trec le face mai frumoase. Nu toate au găsit curajul să participle la acest proiect, dar cred că, dacă vom pune un panou pe care vom lipi mesaje de încurajare și le vom transmite, vor înțelege că nu sunt singure”, a spus Remus Toderici.

A fost apoi proiectat un filmuleț cu femeile care au participat la ședințele foto, cu detalii despre proiect și mesaje de încurajare. Drept recunoștință, pentru deschiderea de care au dat dovadă, femeile care s-au lăsat fotografiate au primit câte un set de cosmetice naturale.

Parteneri ai proiectului au fost Asociţia Luptătorii Pentru Viaţă; Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Larisa Bejan (make-up) și DeFoto. Proiectul a fost finanțat de către Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.