Ediția a X-a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, a oferit oportunitatea organizării ediției a VII-a a Concursului fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor - Hajdú – Bihar.

 

Pentru ediția din acest a Concursului internațional, s-au înscris 14 fotoreporteri ai mass-media din cele două județe: Bihari Napló (RO), Bihoreanul (RO), Crișana (RO), denagy.hu (HU), dehir.hu (HU), Hajdú - Bihari Napló (HU), Jurnal Bihorean (RO), ovidpop.ro (RO) și Várad (RO). Un juriu, format din criticul de artă dr. Ramona Novicov, Stanik István, expert media din Debrețin (HU), și artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP,  ESFIAP președintele Asociației „Euro Foto Art” (președintele juriului), a stabilit, pe baza criterilor de apreciere a fotografiei de reportaj, cele 72 de imagini spre a fi expuse pe simezele Galeriei „Euro Foto Art”, precum și premiile acordate.

Vernisajul expoziției internaționale și ceremonia înmânării premiilor a avut lor într-o atmosferă prietenească sâmbătă, 5 decembrie, în prezența tututor fotoreporterilor (mai puțin a lui Szilágyi Loránd – Oradea (Bihoreanul), aflat în izolare. Evenimentul a fost transmis în direct prin platforma facebook a Asociației Internaționale. Publicul prezent fizic cât și în spațiul virtual a fost salutat de dr. Ioan Ciorba, șeful secției Muzeului Orașului Oradea, aparținătoare Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal, care a apreciat inițiativa organizării Concursului Internațional. În continuare, artistul fotograf Ștefan Tóth István a prezentat contextul în care a inițiat în urmă cu șapte ani organizarea primei ediții a concursului internațional. Inginerul Adrian-Dan ISOC, director Zona de Vest Summit Agro Romania, a salutat parteneriatul existent între Compania pe care o reprezintă și Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Expertul media Stanik István, directorul Magyar Házak Non-Profit SRL din Szeged și al Casei Partium din Debrețin, a apreciat în discursul său nivelul profesional ale fotografiilor acceptate și premiate, după care a lansat invitația tuturor fotoreporterilor să participe pe 15 martie 2022 la vernisajul expoziției organizată de Ziua presei maghiare la Partium Ház din Debrețin (HU). În încheierea festivității, a avut loc decernarea premiilor concursului internațional, constând în plachete și medalii „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, respectiv trei cupe și o plachetă specială a juriului. O surpriză a constat anuțarea acordării medaliei Federației Internaționale de Artă Fotografică recunoscută de UNESCO expertului media Stanik István, în semn de apreciere pentru susținerea permanentă a artei fotografice internaționale și maghiare în mod special. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de către reprezentantul Grupului Cameral „Duo Varadiensis” Oradea, Thurzó Sándor József (violă). Invitatul special al vernisajului a fost artistul și fotoreporterul Kocsis Csaba din Berettyóújfalu (HU), care a interpretat două piese din repertoriul maghiar. În încheiere, inginerul Adrian-Dan ISOC, director Zona de Vest, și artistul fotograf Ștefan Tóth István au înmânat fotoreporterilor câte un cadou oferit de către Summit Agro Romania.

Expoziția internațională a fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până în 7 martie, de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00 (luni închis).