Începând de joi, 1 august, la Muzeul Orașului Oradea, este deschisă expoziția „75 de ani de la revoltele țărănești din Bihor”. Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Cei 40 de Mucenici.

 

În Bihor, numărul total al participanților la răscoalele țărănești a fost de 17.441, din 54 de comune, din care 12.368 au fost țărani săraci și doar 1.004 chiaburi, iar numărul membrilor de partid a fost de 601. Pe lângă reacția imediată a organelor statului, executarea capilor revoltei, în a doua etapă de „pacificare” a lumii rurale din fiecare sat răsculat au fost deportați nu numai capii mișcărilor, ci și alte persoane catalogate drept „chiaburi”. Au fost ridicați între 800 și 1.000 de oameni. Toți arestații au fost transportați la sediul Miliției Județene, după care duși în Gara de Est din Oradea, unde, pe 3 august 1949, s-a format un convoi de vagoane cu destinația Medgidia. În total, ca urmare a acestor frământări, au fost deportate din Bihor 238 de familii, cu un număr de 863 de persoane cu vârste cuprinse între o lună și 74 de ani, din 76 de localități bihorene. 

În cadrul expoziției, curatoriate de dr. Cristina Liana Pușcaș, pe lângă cele nouă panouri informative, va fi expusă, în original, mărturia scrisă a unuia dintre deportați Ioan (Wilson-poreclă) Țărău, din Ghirișul Negru. Documentul, în manuscris, se află în colecția secției Muzeului Orașului Oradea. Împreună cu soția, Ioan Țărău, și mama sa, Floarea, a fost urcat într-un camion, care în zorii zilei de 3 august 1949 i-a adus la Gara de Est din Oradea, de unde a luat calea deportării spre Dobrogea. 

Totodată, în cadrul expoziției va putea fi urmărit și documentarul video „Uitarea înseamnă o nouă condamnare. Lecția demnității”, realizat de dr. Cristina Liana Pușcaș, care îl are protagonist pe Ioan Brazdă, fostul președinte al Asociației Deportaților și Victimelor Oprimării Comuniste Bihor – Oradea. 

Expoziția este găzduită de secția Muzeul Orașului Oradea (P-ța. Emanuil Gojdu nr. 39-41).  Program de vizitare: august-octombrie - marți-duminică: 10.00-18.00, noiembrie-decembrie - marți-duminică: 9.00-17.00.