Sâmbătă, 23 noiembrie, la Filarmonica de Stat din Oradea, UDSCR a organizat un festival dedicat tuturor iubitorilor de folclor autentic slovac. Este vorba despre Festivalul-concurs „Unde este familia, acolo este acasă...”, dedicat ansamblurilor folclorice vocale slovace, dar și membrilor ansamblurilor de dansuri slovace.

 

Pentru ca acest concurs să fie la un nivel cât mai ridicat, organizatorii au invitat și o orchestră din Slovacia care să acompanieze muzical toți concurenții înscriși. Juriul care a evaluat momentele artistice a fost compus din profesioniști în domeniul muzicologiei și al dansului folcloric autentic din Slovacia, unii dintre ei fiind profesori universitari, alții pedagogi sau instructori la ansambluri folclorice de dansuri. Seara s-a încheiat cu o gală, în cadrul căreia a fost prezentat un program cultural-artistic pregătit de ansamblurile folclorice slovace din județul Bihor și a avut loc decernarea premiilor pentru cei mai buni dansatori slovaci și pentru cele mai bune ansambluri folclorice vocale.

Festivalul găzduit sâmbătă de Filarmonica orădeană a făcut parte dintr-o serie de activităţi educativ-culturale organizate de Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, care s-au desfășurat în perioada 22-24 noiembrie, în Cordău și Oradea.

Evenimentele au debutat în Cordău sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 9.30, cu o conferinţă pe tema „Școlile slovace, încotro? Protejarea identității naționale”, la care au participat educatori, învățători, profesori, directori ai tuturor școlilor slovace din România, pentru a dezbate problemele cu care se confruntă unitățile lor de învățământ și pentru a găsi cât mai rapid soluții pentru buna funcționare a acestora.

În cadrul conferinței, fiecare director de la școlile slovace din România a prezentat situația actuală a școlii, s-au purtat discuții despre toate aceste situații, după care vor urma workshop-uri pe arii curriculare. La conferință au fost invitate Inspectoratele Școlare Județene din Bihor, Sălaj, Arad, Timiș, dar și reprezentanți de la instituțiile publice deconcentrate din județul Bihor. Conferinţa s-a încheiat duminică, 24 noiembrie, când cadrele didactice au făcut propuneri pentru fiecare arie curriculară.