Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Orizont” Oradea a organizat joi, 6 aprilie, la Palatul Copiilor Oradea, activitatea principală a proiectului CAER ,,Tradiții românești”. ,,Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor”, spunea Alberto Lleras Camargo.

Echipa de organizare CȘEI ,,Orizont” Oradea a primit cu drag grupurile și soliștii școlilor partenere din județele Bihor, Alba, Arad, Satu-Mare, Sălaj și Mehedinți. Peste 400 de elevi au fost prezenți la Festivalul Concurs de Folclor și Tradiții și în acest an, care, continuă și transmit, mai departe, tradițiile și obiceiurile locale. Alături de cele 43 de momente artistice prezentate pe scenă, elevii și profesorii Micula Adrian Nicolae și David Gheorghe au desfășurat atelierul de încondeiat ouă cu bizarca.

Prin proiectul educativ ,,Tradiții românești”, se propune valorizarea tradiţiilor şi obiceiurilor poporului nostru în contextul actual socio-cultural când influenţa mass-mediei promovează în rândul tinerilor împrumuturi din diverse culturi.

„Șezătoarea noastră este un spectacol cu cortina deschisă, un spectacol în care sunt prezentate, cu mândrie față de apartenența noastră, costume populare, obiceiuri, obiecte tradiționale din diferite zone ale țării (Bihor, Satu Mare, Alba, Arad, Cluj, Sălaj, Mehedinți), cântece de copii cu versuri puternice tradiționale de trăire și simțire românească și pricesne, momentele cuprinse în cele trei secțiuni etc.”, au transmis organizatorii.

Bunici, părinți, elevi, preșcolari, cadre didactice, reprezentanți ai unor instituții de seamă ale comunității didactice bihorene s-au bucurat, din plin, de momentele pregătite , cu măiestrie de către toți participanții pe scenă, au admirat diversitatea și frumusețea tradiției străvechi românești, puterea și trăirea deosebită a identității noastre naționale.

Coordonatorii proiectului sunt profesoarele Liliana Canalaș, Adina Cărădan, alături de director prof. Lăcrimioara Șipoș şi director adjunct prof. dr. Angela Marușca.