Sute de oameni au venit, sâmbătă, la Toboliu, pentru a participa, cu mic, cu mare, la cea de-a patra ediţie a Festivalului verzei, eveniment organizat lângă terenul de fotbal din localitate, de către Primăria şi Consiliul Local al comunei. Nu au lipsit concursurile specifice festivalului verzei, la finele cărora au fost premiate cele mai bune sarmale, cel mai gustos toroş şi cel mai bun bogracs.

Activităţi sportive pentru copii şi tineret
"De pe la 1200-1300 se cultivă varză la noi. Înaintea noastră, însă, au fost cei din localitatea vecină Korosnagyharsany, din Ungaria, care, deşi au cultivat mai repede, nu au organizat încă un festival al verzei", spune mândru primarul Pavel Maier, menţionând că solul de aici este unul propice culturilor de varză. Activităţile sportive au aliniat la start elevi de la şcolile din Girişu de Criş, Toboliu, Cheresig, dar şi de la Şcoala "Ion Bogdan", însoţiţi de prof. Ioan Corneliu Surlă, directorul instituţiei, şi Şcoala nr. 14 din Oradea. Pe lângă şah, fotbal, handbal şi cros, au avut loc şi alte competiţii, care mai de care mai interesante, printre care: predarea ştafetei cu varză sau trasul cu frânghia. La faţa locului s-au aflat şi câţiva reprezentanţi ai Biroului de Promovare a Sănătăţii, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Timp de o săptămână, ei au derulat acţiuni de promovare a sănătăţii la şcoala din Toboliu, iar sâmbătă i-au premiat pe câştigători, peste 20 la număr. "Am organizat un concurs de cultură generală la care au participat patru echipaje din clasele V-VIII. Cei din clasele I-IV au alcătuit compuneri şi au realizat desene tematice, în vreme ce micuţii de la grădiniţă au alcătuit colaje şi au colorat fructele şi legumele", ne-au mărturisit Călin Sonea şi Carmen Dinescu, reprezentanţii DSP, menţionând că acţiunea s-a derulat în cadrul campaniei "Stil de viaţă sănătos".

Concursurile culinare, la mare căutare
Nu au lipsit concursurile specifice festivalului verzei, la finele cărora au fost premiate cele mai bune sarmale, cel mai gustos toroş şi cel mai bun bogracs. Doamna Lucia Puşcaş din Toboliu a convins şi de această dată juriul că este cea mai bună la gătit sarmale, la prepararea cărora a folosit, printre altele, carne de porc şi de vită, orez, ciolan afumat şi condimente. Mircea Tincău, în schimb, a gătit pentru concurs toroş, la care a folosit carne de porc, ceapă şi grăsime de porc, pe care le-a lăsat la fiert 5-6 ore. "Nu pun condimente în toroş pentru că varza, care este elementul de bază, este suficient de sărată, mâncarea rezultată fiind foarte eco", ne-a mărturisit bucătarul. Sebastian Codin Brehoi şi Ioana Hotea au participat la concursul de gătit bogracs, la prepararea căruia au folosit, între altele: ceapa albă, gogoşari roşii, morcovi, carne de vită şi de porc, cremă de bobgulaş, roşii fără coajă, condimente, un borcan de mazăre etc. "Am pregătit 50 de litri de bogracs pentru 80 de porţii", ne-au mărturisit aceştia. Ana Crainic din Toboliu nu a dorit să ne dezvăluie secretul preparării toroşului, menţionând doar că a folosit ca ingrediente de bază sare, piper şi boia.

Programul a continuat cu un spectacol susţinut de echipa de dansatori din Cefa, precum şi de "Feciorii Bihorului", şi s-a încheiat cu discotecă în aer liber şi foc de artificii.