În Oradea, sărbătorirea Zilei Limbii Române va avea loc în data de 3 septembrie, de la ora 11.00, la Centrul Social Multifuncțional din cartierul Ioșia Nord.

Cu acest prilej, cei prezenți vor recita poezii din volumele personale și din operele poeților consacrați ai literaturii române. Coordonatoarea proiectului este ing. Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea.

În fiecare an, la 31 august este marcată Ziua Limbii Române, instituită prin Legea nr. 53/2013. Ziua de 31 august reprezintă, așadar, un motiv de bucurie atât pentru românii aflați în țară, cât și cei cei de peste hotare, care nu au atât de des ocazia să asculte dulcele grai românesc.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Ziua Limbii Române a fost stabilită la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră”, pentru a transmite, astfel, mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între graniţele ţării, ci şi dincolo de frontiere. În 31 august 1989, Parlamentul de la Chişinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română şi la grafia latină.