Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea a pregătit, pentru public și pentru turiștii care vizitează orașul nostru, în parteneriat cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Muzeul Orașului Oradea - Complex Muzeal, o inedită expoziție de artă fotografică în Cetatea Medievală Oradea.

 

 

De această dată, pe simezele Galeriei de studio „Ștefan Vilidár István” (Corpul C, etajul I), vor fi instalate lucrările artistei fotograf  Baranyi Tünde din Oradea.

Expoziția personală, intitulată „Debut”, a fost alcătuită din cele mai recente 42 de creații ale tinerei artiste, şi cuprinde mai multe genuri ale artei fotografice preferate de către aceasta: portete, peisaje, eseuri, reportaj și natură statică, realizate în diferite regiuni ale României şi nu numai.

O mare parte a expoziției a fost alcătuită din fotografiile realizate de artistă în lagărul de concentrare de la Auschwitz - Birkenau, în luna mai, când aceasta a participat la o excursie cu părinții în acest loc, unde peste 1,1 milioane de persoane şi-au găsit moartea după punerea în practică a Holocaustului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pasiunea lui Baranyi Tünde pentru fotografie a început încă din copilărie, fascinată fiind de acel „aparat care imortalizează imaginea”. În anul 2012, la îndemnul părinților, s-a înscris și a absolvit cursul de tehnică și artă fotografică organizat de Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea, sub conducerea cunoscutului artist fotograf Ştefan Tóth AFIAP

După absolvirea cursului, tânăra a devenit membră a Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, care are sediul în Cetatea Medievală Oradea. Artista a participat cu lucrările sale la mai multe saloane naționale și internaționale de artă fotografică, bucurându-se de succes. Este elevă în clasa a X-a D, la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea. În paralel, este cântăreață de muzică populară maghiară, fiind distinsă cu premiul I la Concursul Național de profil din România. Juriile de peste granițele țării au distins talentul ei cu numeroase premii internaționale.

„Prin imaginile fotografiate la Auschwitz – Birkenau, tânăra artist fotograf a reușit să impresioneze atât de mult, încât imaginile realizate de ea au depășit valoarea documentară, devenind imagini vii, pline de semnificații istorice. Prin cele văzute, privitorul va retrăi amintirile triste, care nu se vor putea uita niciodată”, a precizat lectorul cursului.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 2 noiembrie 2018, de la ora 18.00, în prezența autoarei. Publicul prezent va fi salutat de artistul fotograf Christian Filipescu, consilierul Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Lucrările vor fi prezentate de artistul fotograf Ștefan Toth AFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”.

Momentele muzicale vor fi oferite de artiștii Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară), care vor interpreta mai multe piese muzicale din repertoriul israelian. În cadrul vernisajului vor evolua și elevele Halász Dóra, din clasa a X-a D de la Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea, și Bacsó Eszter, din clasa a V-a la Școala Gimnazială din Săcuieni.

Noua expoziție, organizată sub patronajul Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 15 noiembrie 2018, între orele 8.00 – 20.00, accesul fiind gratuit.