Asociația Internațională Euro Foto Art,  în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, a inaugurat o nouă expoziţie de fotografie, subiectul fiind unul inedit: dansul sportiv. Expoziţia a fost deschisă la iniţiativa lui István Tóth, arbitru federal internațional, multiplu campion al României la dans sportiv, şi prefaţează cea de a VIII-a ediţie a Varadinum Dance Festival.

Varadinum Dance Festival se desfăşoară astăzi, 18 iulie, în Oradea, şi este un eveniment organizat de Clubul de Dans Sportiv Stephany Oradea sub patronajul Federației Naționale și Internaționale de Dans Sportiv, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor. Ca o prefaţă a acestui eveniment important, preşedintele Euro Foto Art, artistul fotograf Ştefan Tóth, şi fiul său, arbitrul federal internaţional István Tóth, au inaugurat o expoziţie inedită în galeria din cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Fotograful invitat în expoziţie este artistul Rob Ronda din Olanda. Rob Ronda fotografiază competiţii de dans sportiv din anul 2004, de când a început să combine cele două preocupări personale, dansul și fotografia. „Călătoresc în toată lumea să fotografiez competiții de dans sportiv și astfel, prin imaginile mele, îmi exprim pasiunea pentru dans. Arta fotografică poate fi un instrument important pentru a transforma o imagine frumoasă într-una și mai interesantă”, a mărturisit artistul, mulţumind totodată organizatorilor pentru invitaţia de a expune la Oradea.

„În cadrul acestei expoziţii avem ocazia de a vedea imagini inedite. Vedem pasiune, performanţă, stil şi o vestimentaţie deosebită”, a spus în deschiderea vernisajului Angela Lupşea, director al Muzeului Cetăţii Oradea. „Privind aceste imagini spectatorii se vor simţi îndrumaţi să urmeze una dintre cele două arte, dansul sau fotografia”, a mai remarcat Angela Lupşea.

În continuare, Ştefan Toth, preşedintele Euro Foto Art, a ţinut să amintească că la Oradea se află singurul muzeu de fotografie din România, un obiectiv care a fost posibil atât prin sprijinul directorului instituţiei muzeale, cât şi prin efort personal susţinut. Astfel, Şetfan Toth a donat până la ora actuală exponate în valoare de peste 10.000 de euro.

„Expoziţia pe care o vernisăm astăzi este foarte colorată şi diversă. Imaginile au fost surprinse în timpul competiţiilor, iar fotograful a avut talentul de a surprinde clipa. Sunt instantanee foarte bine redate, chiar şi atunci când lumina de pe scenă nu era favorabilă unei fotografii reuşite”, a spus Ştefan Toth.

Momentele muzicale din cadrul vernisajului au fost susținute de membrii Formației Duo Varadiensis, violonistul  Lucian Malița și de violistul Thurzó Sándor József.

Expoziția, organizată în parteneriat cu  Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Cetății și Orașului Oradea, respectiv Clubul Fotografic ,,Nufărul” Oradea, va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator până în data de 27 august şi poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 09.00 – 18.00.