Orașul de pe Crișul Repede va găzdui, în acest sfârșit de săptămână, trei evenimente interesante. Primul, „Oradea Summer Film”, se află deja în derulare și se bucură de succes, al doilea este un spectacol folcloric dedicat zonei Arad-Timiș, iar cel de-al treilea este RePatriot - ziua Diasporei „Oradea e acasă”, un eveniment dedicat diasporei române, în special celei din Oradea, care locuiește în prezent peste hotare.

 

Spectacol folcloric în Cetate

Mihai Jurca, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), a oferit detalii despre manifestările mai sus amintite în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc joi, 10 august, în sala mică a Primăriei Oradea.

„Oradea Summer Film este un eveniment de care oamenii se bucură și la care avem o participare peste așteptări. Pe lângă acest eveniment, în weekend, vom avea și alte două manifestări interesante: primul este un spectacol folcloric care face parte din programul spectacolelor folclorice dedicate diferitelor zone tradiționale ale țării, și menționat, la începutul anului, în calendarul de evenimente. Începem cu o zonă apropiată Bihorului, și anume Arad-Timiș”, a spus Mihai Jurca, în deschiderea conferinței de presă.

Astfel, duminică, 13 august, de la ora 19.00, în Cetatea Oradea, mai exact în curtea Palatului Princiar, într-o zonă umbrită, Ansamblul Zărandul Arad va acompania și va face un spectacol alături de interpreți cunoscuți din zona Banatului, cum sunt: Tiberiu Ceia, Felicia Stoian, Tiberiu Crișan, Petrică și Ramona Vița. 

Acest spectacol aduce în atenția orădenilor specificul folclorului din zona Banatului, și este organizat de Primăria Municipiului Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, intrarea fiind liberă.

„Ora de începere a spectacolului este 19.00, iar acesta se va întinde pe durata a maximum 2 ore şi jumătate. Următoarele spectacole din această categorie sunt cele dedicate zonei Bucovina și zonei Sibiului. Acestea se vor desfășura în lunile septembrie și octombrie”, a mai spus directorul APTOR.

„Oradea e acasă”

Tot duminică, la Oradea, se va organiza RePatriot - ziua Diasporei „Oradea e acasă”, un eveniment susținut de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune, cu sprijinul Primăriei și cu sprijinul și implicarea Fundației Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

Anul acesta, în cadrul Zilei Diasporei, manifestările vor debuta la ora 14.00, cu un scurt tur ghidat al Pieței Unirii, în care participanții din diaspora, dar și localnicii, deopotrivă, vor putea vizita cele patru lăcașe de cult reprezentative din Piața Unirii din Oradea: Biserica cu Lună (ortodoxă), Catedrala Sfântul Nicolae (greco-catolică), Biserica Sfântul Ladislau (catolică) și, nu în ultimul rând, Sinagoga Sion. În aceeași zi, de la ora 16.00, la sediul Primăriei municipiului Oradea, va avea loc Conferința „Oradea e acasă!”. În cadrul acestei ședințe de lucru, organizatorii își propun să înțeleagă care sunt măsurile pe care cei care locuiesc în diaspora le văd necesare pentru ca Oradea să devină cu adevărat acasă.