Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria a stabilit anul acesta o premieră pentru teatrele de păpuşi din România. Astfel, actorii orădeni sunt primii români invitaţi în cadrul a două festivaluri din Brazilia, Festivalul Internațional de Teatru Bonecos de Canela şi Festivalul Internațional Intercâmbio de Linguagens, Rio de Janeiro.

 

În perioada 4 - 14 octombrie, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va participa cu spectacolul „Gulliver” la două festivaluri din Brazilia: Festivalul Internațional de Teatru Bonecos de Canela, aflat la a 29-a ediție, și Festivalul Internațional Intercâmbio de Linguagens, care a ajuns la a ediția a 15-a și se va desfășura la Rio de Janeiro.

Participarea trupei orădene la festivalurile menționate reconfirmă importanța teatrului de păpuși ca formă de expresivitate artistică și de dialog cultural global și dovedește, totodată, valoarea Trupei Arcadia, care a reușit să se afirme și pe plan internațional, depășind nu doar granițele țării noastre, ci chiar ale continentului.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, vor reprezenta România echipa formată din Daniel Vulcu - directorul general manager al Teatrului Regina Maria, Radu Dinulescu - regizorului spectacolului, Zentania Lupșe - actriță, Consuela Egyed - actriță, Florian Silaghi - actor, Alexandru Pop - actor și Armand Richelet Kleinberg din Belgia - creatorul proiecțiilor 3D ale spectacolului „Gulliver”.

Aşa cum a explicat regizorul spectacolului, Radu Dinulescu, brazilienii ne-au invitat în festivaluri impresionaţi fiind de tehnica folosită în cadrul spectacolului 3D Gulliver. „La nivel internaţional există deschidere spre multimedia, spre artele numerice. Foarte multe spectacole apelează la digitalizare, iar organizatorii au fost curioşi să afle mai multe despre tehnica uitilizată în producţia spectacolului orădean”, a spus Radu Dinulescu. În completare, directorul artistic al trupei Arcadia, Florian Silaghi, a specificat că vor fi jucate patru spectacole, câte două în fiecare locaţie. Tot în această toamnă, trupa Arcadia va participa la Festivalul Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” cu spectacolul „Cenușăreasa”, în 19 octombrie, și la Festivalul MiniREACTOR, cu spectacolul „Mic sau Mare?”, în 21 octombrie, ambele desfășurându-se la Cluj-Napoca. De la Cluj, vor porni spre Timișoara, la Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, cu spectacolul „Povești populare maghiare”, care se va juca în data de 24 octombrie.

Teatrul Regina Maria mai stabileşte în această toamnă şi o altă premieră, de această dată o premieră în istoria locală: participarea cu două spectacole în cadrul celui mai important festival din România: Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti. Spectacolul „Cafeneaua Pirandello” se va juca în 24 octombrie, iar  „Cabaretul Dada” se va juca în 25 și 26 octombrie. În plus, Trupa Iosif Vulcan onorează şi alte invitaţii în festivaluri: „În plină glorie!” se va juca în Festivalul Național de Comedie în data de 13 octombrie, iar „Scripcarul pe acoperiș” se va juca în Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”, organizat de Opera Română Craiova. Nu în ultimul rând, în data de 9 octombrie, Cafeneaua Pirandellor se va juca la Opera Naţională Română din Cluj.

Nici deplasările în judeţul Bihor nu vor lipsi în luna octombrie. Astfel, în data de 15 octombrie, la Marghita, se va juca spectacolul „În plină glorie!” iar în 17 octombrie copiii din aceeaşi localitate se vor bucura de spectacolul „Povești populare maghiare”.