Festivalul Toamna Orădeană va debuta joi, 5 octombrie, la ora 12.00, și se va încheia duminică seara, cu foc de artificii. Pentru o bună organizare a evenimentului, organizatorii au decis să închidă total circulația auto în Piața Unirii, începând de miercuri, 4 octombrie, de la ora 18.00, până luni, 9 octombrie, ora 14.00.

Ediția cu numărul 26 a Festivalului Toamna Orădeană va fi una cu totul specială și va aduce multe noutăți. Artiști consacrați vor concerta în Piața Unirii și Cetatea Oradea, preparatele delicioase și reprezentațiile stradale ale unor artiști internaționali ce vor anima străzile orașului sunt câteva dintre atracțiile care fac din Toamna Orădeană un eveniment de neratat. Vor concerta în cadrul festivalului, Vița de Vie, Mihail, Rubie, Delia, Zdob și Zdub, Smiley, cunoscuta trupă maghiară Charlie și mulţi alții.

„Festivalul va începe joi, 5 octombrie, simultan în cele două locații principale - Piața Unirii și Cetatea Oradea -, și se va încheia duminică, 8 octombrie, cu foc de artificii. Ca un lucru inedit, anul acesta încercăm să mergem cât mai aproape de casele orădenilor, organizând evenimente în toate cartierele orașului: în Piața Magnoliei din Cartierul Rogerius, în Parcul Salca din Cartierul Nufărul, zona Republicii, Pasaj Vulturul Negru”, a spus viceprimarul Florin Birta, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

La conferința de presă a participat şi Mihai Jurca, directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea, și Constantin Covaliu, general manager Street FOOD Festival.

Piața Unirii îi va aștepta pe orădeni cu muzică bună, zone de relaxare, activități pentru copii și zona culinară „Taste of Oradea”, care va reuni cele mai bune preparate ale restaurantelor locale, și multe alte surprize.

10 vendori orădeni vor fi prezenți în Piața Unirii, iar alături de restaurantele orădene, se vor afla și doi vendori invitați speciali. În paralel, se va desfășura Street Food în Cetate, cu mâncare gătită cu pasiune după rețete adunate din toate colțurile lumii, muzică bună și atmosferă relaxantă.

Străzile orădene vor prinde viață și culoare

Teatro Pavana vine din Olanda cu „señorite” care, folosindu-se de catalige și costume excentrice, vor încânta prin dansuri grațioase și, în același timp, pline de pasiune. Percuționiștii africani de la Fanfara Kafi a teatrului Babel Tour din Franța vor încinge o petrecere pe ritmuri africane, asiatice și europene și vor incita toți orădenii la dans și bună dispoziție. Pe de altă parte, cei mici, dar și cei mari vor avea parte de multă distracție și creativitate în cele trei zone de distracție și veselie: cortul copiilor (care va cuprinde atelier de manufactură ceramică, face painting, personaje din desene animate, golf pentru copii și ateliere creative), carusel cu lanțuri (distracție și adrenalină în mijlocul Pieței Unirii), Fantasy Corner (articole și accesorii vestimentare, tatuaje cu henna, tatuaje temporare), dar și un butic de Toamnă.

„OradeaArt este un alt proiect pe care îl promovăm în cadrul Festivalului Toamna Orădeană. Practic, prin proiectul Oradea Art scările pasajului care leagă întersecția Parcului Traian cu zona Bulevardului Magheru vor fi pictate în tehnica 3D, de către o echipă de specialiști. Dacă se va dovedi că proiectul este un succes, vom continua și cu alte pasaje din oraș”, a mai spus viceprimarul Florin Birta.

Tot în cadrul Toamnei Orădene, sâmbătă și duminică, va avea loc un tur al orașului cu tramvaiul de epocă. „Dacă tehnic va fi posibil, vom face un tur al orașului cu tramvaiul de epocă, sâmbătă și duminică. Vor fi două ore în care un ghid va prezenta obiectivele turistice mai importante din oraș, undeva după ora 14.00. Prețul unui bilet va fi de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii”, a spus Mihai Jurca, directorul APTOR.

Toamna Oradeană este organizată de Primăria Oradea prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.