Ieri, 27 iunie, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, a avut loc vernisajul expoziției „Un suRâs în plină vară”, a caricaturistului Costel Pătrășcan. Expoziția cuprinde caricaturi ale căror subiecte sunt parafrazări după opere literare cunoscute.

Albumul de caricatură „Pas cu Pas reînvățăm să râdem”, realizat de Costel Pătrășcan cuprinde peste 100 de caricaturi viralizate de mediul online, dar care s-au regăsit și în paginile ziarelor naționale și în revistele de satiră. O parte dintre aceste lucrări pot fi admirate în cadrul expoziției găzduite de Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor, Un suRâs în plină vară.

„Deschiderea acestei expoziţii în biblioteca noastră este cu adevărat un eveniment special. Este o expoziţie care ne îndeamnă să reînvăţăm să râdem, atunci când seriozitatea existenţei noastre ne face să uităm. Iar pe simeze, de astăzi, găsim motive serioase să râdem”, a spus managerul bibliotecii, Ligia Mirişan.

Expoziția cuprinde caricaturi având ca subiecte parafrazări după opere literare cunoscute, prezentate într-o manieră umoristică, dar și metafore grafice cu conținut literar, tratate într-o cheie satirică. În cadrul vernisajului, Costel Pătrăşcan a prezentat o proiecţie video de caricatură, comentată live de autor, care a cuprins teme majore contemporane, umor subtil, aluziv, fiind ingredientul de bază. Videoproiecţia a cuprins şi un testimonial al criticului Alex Ştefănescu, care vorbit despre „râsul luminos”, sănătos şi benefic la care îndeamnă lucrările lui Costel Pătrăşcan. 

Costel Pătrășcan este caricaturist editorialist (de-a lungul anilor) la: Adevărul, Evenimentul zilei, România literară, Academia Cațavencu, Plai cu boi etc. A organizat zeci de expoziții naționale, dar și în Belgia, Israel, Cipru și China. A obținut premii naționale și internaționale (Japonia, Germania, Canada, Macedonia, China, Iran, Croația etc). Este pentru prima dată când Oradea găzduiește o expoziție semnată de caricaturistul Costel Pătrășcan. Orădenii o pot admira, gratuit, în holul de la etajul I al bibliotecii.