În jur de 1.400 de orădeni au participat vineri seară, în curtea interioară a Cetății Oradea, la primul concert din seria „INITIO”. Muzica a fost bună, atmosfera frumoasă, orchestra și corul Filarmonicii de Stat fiind îndelung aplaudate de melomani.

Început pe lumină, concertul l-a avut ca dirijor pe Werner Gábor, ca solist pe violonistul Nagy Kálmán și ca prezentator pe actorul Șerban Borda. Întregită de imagini din filme, proiectate pe un ecran mare deasupra scenei, muzica i-a purtat pe orădeni pe tărâmuri de vis, alături de eroi și personaje de poveste.  În program au fost piese din filme cunoscute precum Die Hard 2 (Sibelius: Finlandia), 1492 Conquest of Paradise, Cinema Paradiso (solo vioară), Amistad, Forest Gump, Albă ca Zăpada și cei Șapte Pitici, Home Alone: Somewhere in my memories, Danny Elfman: Batman, Ben Hur: Overture, Parade of the Charioteers, Back to the Future, Fantastic Beats, Harry Potter: Prisoner of the Azkaban - Double trouble, Quidditch, Schindler List (solo vioară), Star Wars:  Battle of the heroes, Scherzo of X Wings și Duel of the fates.

Violonistul Nagy Kálmán a început studiul viorii în orașul său natal, Târgu-Mureș, urmând apoi cursurile univeritare la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din anul 2003 a devenit membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. În anii ce au urmat, a participat la cursuri de măiestrie susținute de Gorjan Kosuta, Ruha István, Ferenc Gábor și Klaus Maetzl. De asemenea, a susținut concerte în calitate de solist, la Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, dar și Statele Unite ale Americii, Ungaria și Japonia. În prezent este concertmaestru al Filarmonicii de Stat Oradea.

Dirijorul Werner Gábor s-a născut la Budapesta în anul 1969 și a început studiul muzicii la vârsta de 5 ani. Acesta a studiat mai întâi violoncelul, apoi pianul și percuția. După finalizarea studiilor liceale, a devenit student al Universității de Muzică „Ferenc Liszt” din Győr, unde a studiat violoncelul. Din anul 1991 a devenit instrumentist în cadrul orchestrei simfonice „MÁV” din Budapesta. Studiul artei dirijorale l-a început în anul 1997 la Universitatea de Muzică „Ferenc Liszt”, sub îndrumarea profesorilor Lukács Ervin și Gál Tamás. Cariera sa dirijorală a început la orchestra „Hevesi” în anul 1999, iar la „Jeunesses Musicales” în anul următor. Cariera sa artistică a fost îmbogățită de colaborările dirijorului cu orchestre din Olanda, Italia, Germania, Elveția, Austria, Spania, dar și România. Din anul 2005, Werner Gábor este invitat frecvent la pupitrul orchestrelor din Transilvania.

Încă trei concerte

Programul stagiunii estivale „INITIO 2023” include patru concerte impresionante.

Duminica viitoare, pe 20 august, de la ora 20.00, în Piața Unirii, va avea loc concertul vocal-simfonic „Pop Simfonic la Catedrală”. Concertul îi va avea ca protagoniști pe dirijorul Andrei Tudor, Paula Seling, Nick Casciaro, Florin Estefan - bariton, Alexandra Anușcă - soprană, Ovidiu Lazăr, Natalia Bendre, Rebeca Moje, Cristina Pantea și flautista Timea Borbíró. Participarea la concert este gratuită, în limita locurilor disponibile.

În 25 august, tot în Cetatea Oradea, va urma concertul „Tango Simfonic cu Analia Selis”. Va fi un moment deosebit, în care orchestra filarmonicii va acompania vocea sensibilă și pasională a îndrăgitei cântărețe pe aranjamente de Mariano Castro. Evenimentul va începe la ora 20.00 și îl va avea ca dirijor pe maestrul Radu Popa.

Cel de-al patrulea concert din stagiunea estivală „INITIO 2023” este concertul vocal-simfonic „Innamorato di te”,  programat pentru data de 1 septembrie, în Piața Regele Ferdinand. Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va interpreta piese muzicale pline de emoție și pasiune, sub conducerea dirijorului Vladimir Lungu. Soliștii concertului vor fi: Florin Estefan - bariton, Eusebiu Huțan - tenor, Giancarlo Palena - acordeon, Ovidiu Lup - pian. Concertul va începe la ora 21.00, iar participarea la concert este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Bilete pentru evenimentele din 25 august pot fi achiziționate online, de pe bilete.ro sau de la sediul Filarmonicii de Stat Oradea.