De când a fost preluat de municipalitate, sistemul medical din Oradea s-a dezvoltat încontinuu. An de an s-au inaugurat blocuri operatorii noi, aparatură medicală performantă, heliport. Nici anul acesta lucrurile nu stau diferit, municipalitatea având în plan să construiască un nou spital care va fi legat de cel Municipal prin pasarele supraterane.

 

O investiție de zece milioane de euro, atât anticipează primarul Ilie Bolojan că va costa noul spital prezentat vineri, la Municipal, într-o conferință desfășurată alături de managerul Maria Silaghi.

„În Oradea am gândit sistemul medical să funcționeze complementar. Spitalul Municipal și cel Județean funcționează în acest fel. Avem totuși câteva locații în care condițiile nu sunt foarte bune. Vorbim despre imobilul situat vizavi de Magazinul Crișul, unde e secția de boli infecțioase, de fostul Spital TBC de pe Izvorului, de Neurologia de pe Luis Pasteur. Pentru a rezolva toate aceste situații intenționăm să construim un corp nou de clădire lângă Spitalul Municipal. Va fi plasat în stânga, între clădirea principală și magazinul Carrefour. Va începe de la capătul parcării și va fi legat de Municipal prin pasarele supraterane. Vom amplasa acolo pediatria și secțiile disparate din celelalte unități. Asta înseamnă că în 2-3 ani tot sistemul spitalicesc din Oradea va avea spații moderne și bine dotate. Nu vom mai transporta oamenii cu ambulanțele de la o unitate la alta pentru analize și alte investigații. Aceasta va fi cea mai mare investiție din banii primăriei în următorii ani. Estimăm că va costa în jur de 10 milioane de euro. Ne bazăm pe o cofinanțare din partea Spitalului Municipal și vom încerca să accesăm fonduri europene sau sume de bani de la Ministerul Sănătății pentru a acoperi o parte din cheltuieli. Dacă nu vom reuși, vom face toată investiția din banii primăriei. Vom accesa o linie de credit de 35 de milioane de euro pentru cofinanțarea mai multor proiecte. Sperăm ca până la începutul lunii ianuarie să fie gata documentația și să finalizăm investiția în 2 ani”, a spus primarul Ilie Bolojan care a fost completat de managerul Spitalului Municipal – Maria Silaghi: „vor fi trei secții noi de pediatrie, iar la etajul 4 vom avea o secție de chirurgie pediatrică. Saloanele vor avea paturi pentru însoțitorii copiilor și vom amenaja în încintă și un spațiu special de joacă pentru cei mici. În noua clădire vom avea în jur de 750 de paturi noi”.

În ceea ce privește clădirile vechi din care vor fi mutatea anumite secții, primarul spune că unele vor fi reabilitate (cele monument) și li se vor stabili ulterior alte destinații. La staționarul din zona Magazinului Crișul, spre exemplu, partea din față, dinspre stradă, va fi reabilitată, iar clădirile din interior, care nu au nicio valoare arhitecturală, vor fi demolate.