În ziua de 8 septembrie se împlinesc 115 ani de la moartea lui Iosif Vulcan, întemeietorul revistei Familia. Pentru a comemora acest moment, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Liceul de Arte şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu organizează un colocviu. 

Evenimentul va avea loc joi, 8 septembrie, de la ora 14.00, la sediul Muzeului Memorial Iosif Vulcan. Liceul de Arte Oradea va fi reprezentat de clasa a XI-a B, iar Colegiul Naţional Onisifor Ghibu va fi reprezentat de clasele a XI-a B şi a XI-a D.

Viața și activitatea culturală a lui Iosif Vulcan vor fi evocate de doamnele profesor Carmen Bodiu, Ruxandra Gavra și de dr. Ioan F. Pop, custodele muzeului vulcanian.

„Spirit iluminist și înflăcărat promotor literar, Iosif Vulcan a contrapus vicisitudinilor istorice redutele apărării limbii și ale creativității în diverse registre spirituale. De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluția ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia și debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia”, a transmis dr. Ioan F. Pop. „Pe această mică poartă vulcaniană păşeşte în literatura română, cu poemul De-aş avea, cel care avea să fie numit luceafărul poeziei românești. Așa după cum recunoaște tranșant fondatorul revistei: „«Familia» a fost cuibul de unde a ieșit acest talent mare, noi l-am prezentat pentru prima oară publicului”, subliniază dr Pop. „Faptul în sine poate părea unul minor, dar, în realitate, este cel care a schimbat evoluţia ulterioară a întregii literaturi române, prin raportarea directă sau indirectă la scrisul eminescian. De fapt, doi tineri, unul de 24 de ani – Vulcan, altul de 16 – Eminescu, au pus bazele unei schimbări înnoitoare a întregului climat literar, care va urma cu totul o altă turnură evolutivă. Eminescu rămâne paradigma autoritară a literaturii noastre, cel care a dat limbajului poetic o nouă dimensiune. Iar acest fapt nu poate fi separat total de primul său pas literar. Probabil că oriunde şi oricând ar fi debutat, Eminescu rămânea tot Eminescu. Doar că noi îl ştim, cum îl ştim, pe Eminescu debutat de Vulcan” a mai transmis custodele muzeului memorial.

Intrarea la eveniment este liberă.