Piaţa Ioşia este, în aceste zile, destinaţia orădenilor care vor să aibă carne de miel pe masă de Paşti. Ciobanii aşteaptă cumpărători încă de marţi, însă în primele zile aceştia au venit mai mult să vadă care este preţul.   

 

În Piaţa Ioşia, primii miei au fost sacrificaţi marţi, însă cumprătorii sunt aşteptaţi până sâmbătă, 15 aprilie, la ora 13.00. Dacă la început ciobanii cereau şi 13 lei pentru un kilogram, preţul a scăzut considerabil ajungând şi la 10 lei/kilogram. Ciobanii susţin că preţul nu e mare având în vedere cheltuielile pe care le-au avut pentru creşterea lor, dar şi taxele pe care trebuie să le plătească pentru a putea să-şi vândă mieii în Piaţa din Ioşia. Astfel, pentru fiecare miel sunt taxaţi de Administraţia Domeniului Public cu 10 lei/zi, alţi bani trebuind să-i plătească şi pentru acte şi crotalii la Direcţia Sanitar Veterinară. În ceea ce-i priveşte pe orădeni, după ce cumpără mieii, aceştia trec pe la măcelar unde trebuie să plătească 30 de lei pentru prelucrarea mielului. Pentru jupuirea iezilor, tariful este de 35 de lei. Taxa pe care măcelarii o plătesc la ADP este de 75 lei pe zi. Azi, 14 aprilie, Piaţa de miei va fi deschisă între orele între orele 9.00  - 17.00, iar sâmbătă, 15 aprilie, între orele 9.00 - 13.00. Măcelarii trebuie echipaţi obligatoriu cu echipament minim de protecţie sanitară (salopetă completă, bonetă, halat/şorţ plastic de protecţie, încălţăminte adecvată - cizme, două rânduri de cuţite), să deţină instrumentarul necesar desfăşurării activităţii, respectiv să aibă o stare de sănătate corespunzătoare - atestată cu fişă de aptitudini vizată de un medic specialist în medicina muncii. Producătorii trebuie să aibă asupra lor atestatele de producători, iar agenţii economici copia după CUI.  Informaţii suplimentare la tel. 0733/110.035 sau 0771/236.367.

Nu strică să ştiţi!

În urma analizelor de laborator efectuate, 100 grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată de 200 - 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar şi carnea conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitină cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

Carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoanele predispuse genetic, cu boli preexistente sau în caz de consum excesiv, probleme legate de conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine: este greu digerabil, iar excesul creează probleme cum ar fi: atac de gută, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie);

Pentru că are un conţinut scăzut de fibre, se recomandă consumul cărnii de miel în asociere cu legume, pentru a preveni constipaţia este de preferat ca stufatul sau drobul să aibă cât mai multă verdeaţă şi orez.

Carnea are un conţinut crescut de lipide, are risc aterogen, în special la cei cu boli cardiovasculare, sau risc de colici biliare, pancreatită. De asemenea, conţinutul crescut de proteine: predispune la alergii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri în cazul consumului cărnii de miel: în cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii doar în momentul fierberii şi, pe cât posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg; prepararea cărnii de miel înăbuşită sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta la prevenirea constipaţiei; evitarea asocierii cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste. Ea trebuie asociată doar cu legume.

„La achiziţionare, se recomandă verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare. Nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carnea de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius”, se mai afirmă într-un comunicat al DSP Bihor.

În situaţia în care după consumul cărnii de miel apar probleme medicale, se recomandă adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente, în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.