Clopoţelul a sunat duminică, 8 septembrie, în zi de aleasă sărbătoare, la Liceul Don Orione din Oradea. Şi în acest an, în mijlocul comunităţii orionine s-a aflat Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

 

Profesorul Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione, a deschis festivitatea, urându-le bun venit tuturor celor prezenţi. „Anul acesta, avem mai multe emoţii decât de obicei, deoarece se împlinesc 30 de ani de când, pe 8 septembrie, 1994, la Blaj, Preasfinţitul Virgil Bercea a fost consacrat episcop. Îi transmitem toată dragostea noastră, însoţită de urările de bine şi de sănătate!”, a spus prof. Alexandru Stoica, în deschiderea festivităţii, după care i-a oferit eparhului orădean un frumos buchet de flori.

După rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită împreună cu toţi cei prezenţi, episcopul Virgil s-a adresat elevilor.

„Dragi elevi, fiți înțelepți, cuminți și buni, atât cât puteți. Aici, veți găsi tot ceea ce aveți nevoie ca să creșteți frumos și armonios, împreună cu Domnul, alături de profesorii și părinții voștri!”, a spus, Preasfinția Sa. Episcopul le-a mulţumit, în mod deosebit, părinţilor care şi-au însoţit copiii la început de an şcolar. „Dragi părinți, îi aduceți pe un drum, încercați să le oferiți copiilor dumneavoastră ceea ce este mai bun, iar școala noastră vine să completeze. Vă mulțumesc și vă rog să aveți încredere în profesorii și în conducerea școlii, în preoții care lucrează cu copiii dumneavoastră. Sunt profesorii cei mai buni, care, pentru copiii dumneavoastră, își dau viața și sufletul. Să credeți cu adevărat că sădesc în inima lor sămânța cea mai curată”, a mai spus episcopul Virgil.

Din partea autorităţilor locale, la eveniment a fost prezentă Antonia Nica, viceprimar al municipiului Oradea, care a subliniat, printre altele, că o instituție de învățământ de top nu este doar cea care scoate tineri de nota 10, ci oameni definiți prin valori, precum credința, patriotismul şi respectul. Antonia Nica şi-a încheiat discursul cu un îndemn adresat tinerilor: „Dragi elevi, reflectați zilnic la ceea ce spunea filosoful grec, Democrit: „este înțelept nu cel care se întristează de ce îi lipsește, ci acela care se bucură de ceea ce are”. Împlinirea și fericirea se nasc dintr-o bună educație, o educație care începe acasă, se continuă la școală și se consolidează în noi, mai ales atunci când ne cunoaștem identitatea…”, a concluzionat viceprimarul.

Au mai luat cuvântul Miheller Martin, managerul Liceului Don Orione, şi părintele Francisc Lăcătuş, directorul Centrului Don Orione din Oradea, care au salutat prezența invitaților, a elevilor care au revenit la școală, precum și a celor care au trecut pragul acestei instituţii de învăţământ pentru prima dată. După festivitatea de deschidere, elevii au primit orarul și, după caz, manualele școlare.

Congregația „Don Orione” este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial.