Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului a fost marcată duminică la Oradea printr-o serie de evenimente importante. Clădirea Primăriei Oradea a fost luminată în albastru, la câteva ore după evenimentele de la Lotus Center, unde copiii au pus în scenă un flashmob pentru a atrage atenția orădenilor.

 

Peste 100 de copii au participat duminică, de la ora 16.00, sub cupola de la Lotus Center, la un flashmob inedit.

„Am dorit să sensibilizăm publicul și să marcăm această zi prin intermediul unui flashmob. Ne-am dori ca oamenii să înțeleagă dificultățile prin care trec acești copii și părinții lor, în strădania de a-i integra în scocietate. Ceilalți să învețe să îi trateze cu egalitate, respect și empatie și să se străduiască mai mult pentru a-i integra în învățământul de masă. Aici este mult de lucru și rămâne o mare prtroblemă pentru acești copii și părinții lor”, a spus, pentru Crișana, Alin Arendaș, președintele Asociației Umanitare Autism – Oradea.

Evenimentul a fost completat de Corul Liceului „Don Orione” care, alături de Cvartetul Espressione, a cântat pentru copiii cu autism.

Câteva ore mai târziu, la 20.00, Clădirea Primăriei Oradea a fost luminată în albastru, în cadrul campaniei „Light it up blue”, în semn de solidaritate cu persoanele cu tulburări din spectrul autist, dar și pentru a atrage atenția asupra acestei afecțiuni.  

Autismul este o tulburare complexă, care afectează comunicarea, relațiile sociale și comportamentul persoanei. Autismul trebuie privit ca o neuro-diversitate umană, iar aceşti tineri au dreptul de a se dezvolta, a învăța și a se realiza potrivit cu talentele lor.