Astăzi, 23 mai, în centrul oraşului Oradea, va avea loc evenimentul „Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”. Programul cuprinde o expoziție de fotografii în aer liber, o proiecție de film documentar în baza imaginilor de arhivă și lansarea unui mini-album fotografic.

 

Istorie, cultură și amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute și simțite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand și a reginei Maria, în zona Transilvaniei, care a avut loc în luna mai a anului 1919. Evenimentul cuprinde o proiecţie de film documentar, cu intrare liberă, care va avea loc începând cu ora 18.00, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr. Filmul a fost realizat în cadrul proiectului Saecularia.ro. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului s-a reușit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera și succesiunea evenimentelor.

„Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor românești. Regina Maria a vrut să treacă munții în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919.”, transmite George Damian, istoric, inițiator al proiectului.

Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul și fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand și regina Maria în orașele transilvănene în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverența și tenacitatea sa reușind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său „Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franței și Marii Britanii. În afară de Franța, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia și Macedonia din 1918 și pe cele din Transilvania din 1919.

Înainte de proiecţia filmului, va avea loc şi un vernisaj al expoziţiei de fotografii în aer liber. De la Oradea, va porni spre Bistriţa (6 iunie), Cluj (7 iunie), Alba Iulia (10 iunie) şi Sibiu (11 iunie). Saecularia - Centenar România este un proiect al Asociației Centrul de Studii pentru Resurse Românești prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiași stat, conform modelului european al statului național. „Salutul Suveranilor - rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naționale, Universitatea din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, cu sprijinul Transgaz și Țuca Zbârcea & Asociații.