Oradea devine tot mai cunoscută pe harta concursurilor cu câini, fie că este vorba despre concursuri de frumusețe canină sau de dresaj. Ultimul astfel de concurs, „Toamna Cetății Orădene”, s-a desfășurat în weekend și a fost specializat pe ciobănești belgieni și olandezi. 

 

A fost frig sâmbătă și duminică, dar nu într-atât de frig încât iubitorii de concursuri de mondioring să stea acasă. Cetatea Oradea a fost gazda primei ediții a Toamnei Cetății Orădene, un eveniment dedicate dresajului canin.

„Sportul acesta este Formula 1 în dresajul canin. Intri cu un câine, fără lesă, fără zgardă și câinele acela trebuie să lucreze perfect în condiții pe care nu le cunoaște. Am avut în jur de 30 de participanți, în cele două zile, pe toate categoriile, din Rusia, Cehia, Slovacia, Austria și România. Este prima ediție a unei competiții a Clubului de ciobănești belgieni și olandezi, în colaborare cu Clubul Național de Mondioring, la Oradea. La aceste competiții există mereu ceva nou, pentru că toate sunt inedite: tema concursului, aranjamentele pe teren, scenariile etc. De fiecare dată există ceva nou”, a declarat, pentru Crișana, Alex Bondar, președintele Clubului Național de Ciobănești Belgieni și Olandezi, un iubitor al concursurilor, prezent anul trecut și în urmă cu doi ani pe podiumul mondial și anul acesta, vicecampion mondial la Campionatul Ciobăneștilor Belgieni FMBB. 

Probele concursului s-au desfășurat sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 7.00, și duminică, între orele 7.00-18.00. Oamenii de atac anunțați au fost Cezar Boicu (România) și Dawid Dudek (Polonia). Arbitru a fost Jean Maurice Willig din Franța.

Un eveniment canin de primă importanță a mai avut loc la Oradea în luna februarie a acestui an. Este vorba despre concursul „Cupa Braveheart Oradinum”, care s-a bucurat de un succes extraordinar, punând orașul de pe Crişul Repede la loc de cinste pe harta competițiilor de gen, prin rezultatele prestigioase ale canisei de Ciobănești Belgieni din România, Malinois Braveheart Oradinum, unde Farouk of Braveheart Oradinum a urcat podiumul.

Competiția a fost organizată de Clubul Mondioring România, în colaborare cu Club Ciobănesc Belgian şi Olandez România şi cu sprijinul Primăriei Oradea.