Ziua Culturii Naționale, celebrată odată cu aniversarea nașterii poetului național la 15 ianuarie, a fost sărbătorită și la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea, prin momentul artistic intitulat „Mihai Eminescu - omul deplin al culturii românești”.

 

Activitatea a fost susținută de elevii coordonați de doamna profesoară de educație muzicală Rodica Galea și doamna profesoară de limba și literatura română Diana Crișan.

În deschidere, doamna director Teodora Codău a ținut o alocuțiune, îndemnând copiii să îl descopere pe Mihai Eminescu cu fiecare ocazie, lectura operelor sale fiind un act de cultură prin care sufletele și mintea elevilor se poate sensibiliza și deschide spre noi orizonturi. Doamna director a recitat poezia lui Adrian Păunescu - „Dor de Eminescu”.

Elevii din clasele a VI-a A și a VII-a A și B au recitat cu multă sensibilitate din creația „poetului nepereche”, au cântat și au încântat sufletele colegilor și cadrelor didactice prezente cu versurile sale transpuse în muzică. Imaginarul liric eminescian a bucurat și privirile auditorilor, care au putut admira desenele realizate de copiii talentați, inspirați de versuri din „Lacul”, „Somnoroase păsărele”, „Sara pe deal”,  „Dorința”, „Călin (file din poveste)” sau chiar „Luceafărul” și îndrumați de doamna profesoară de educație plastică Gabriela Sim. Îmbinând arta cuvântului cu arta plastică, elevii au expus portrete ale lui Eminescu, realizate prin diverse modalități: colaj, caligrame, grafică etc.  Interdisciplinaritatea s-a realizat și prin recitarea poeziei „Replici”, în limba română și în limbile străine care se studiază în școală, limba germană și limba engleză, copiii fiind coordonați de doamnele profesoare de limba germană Brigitta Drugaș și de limba engleză Andra Barbu, iar în limba maternă maghiară de doamna director adjunct profesor Bálint Beáta Livia, multiculturalitatea fiind o dovadă a caracterului modern al acestei unități școlare. De asemenea, au fost implicați în activitățile dedicate poetului național și copii cu cerințe educative speciale, care au dovedit multă sensibilitate artistică.

La finalul programului artistic, elevul David Micula din clasa a IV-a B a stârnit admirația cadrelor didactice și a colegilor mai mari, recitând poemul „Luceafărul” și primind multe aplauze, pe deplin meritate.

Activitatea dedicată culturii naționale și aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu i-a îmbogățit cultural și sufletește pe toți cei prezenți, a adus cuvântul românesc, în realizarea sa artistică deplină, pe buzele tuturor.

Prof. Diana CRIȘAN