Staţia de epurare a Oradiei, care se întinde pe o suprafaţă de 75 de ha, de-a lungul Căii Borşului, are un secol de existenţă. Obiectiv strategic al oricărei comunităţi, staţia de epurare a fost reabilitată integral prin programul ISPA. Investiţiile făcute se ridică la 11 milioane euro, din care circa cinci milioane provin din fonduri ISPA, iar diferenţa este asigurată de Compania de Apă Oradea, dintr-un credit BERD.

Unitatea are o capacitate proiectată de 2.200 litri pe secundă şi este una dintre cele mai performante din ţară. În prezenţa conducerii CAO, un grup de jurnalişti a vizitat, ieri, întregul sistem de epurare. Sistemul presupune o filtrare progresivă, prin care se separă, treptat, prin trei site rare materialele solide (cârpe, pietre, flacoane), iar prin alte trei site dese, materiale cum ar fi nisipul, beţele de chibrit. Toate deşeurile adunate sunt compactate, zilnic adunându-se între 1 şi 5 mc de resturi. Un alt moment important este procesul de deznisipare, în urma căruia se adună 3.000 mc pe an, respectiv cel de separare a grăsimilor, unde anual se colectează 800 kg de grăsimi. "Pentru separarea grăsimii de apă se injectează aer în bazine. De asemenea, avem un decantor primar şi unul secundar pentru nămol. În bazinul de omogenizare se produce biogazul, pe care îl folosim ca energie electrică, respectiv termică", ne-a declarat Robert Judea, şeful Staţiei de Epurare. Foarte multă bătaie de cap le dau angajaţilor CAO beţişoarele de urechi şi de machiaj, care trec foarte uşor de toate sitele. Totuşi, şi pentru oprirea acestora s-a găsit o soluţie, ele fiind oprite şi colectate într-un bazin.

După tot acest flux tehnologic, în final, apa rezultată este analizată în laboratorul nou modernizat. "Testăm atât calitatea apei care intră ca apă uzată, cât şi calitatea apei care se revarsă în Criş", ne-a declarat ing. chimist Loredana Zlibuţ. În condiţiile în care nu mai avem industrie, calitatea apei uzate este mult mai bună, iar după atâtea procedee de tratare, apa este mult mai curată.