Liber la sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia
Începând de ieri şi până pe data de 23 aprilie, în Piaţa Ioşia a fost autorizată să funcţioneze o hală pentru sacrificarea mieilor. În prima zi, ciobanii cu marfa s-au lăsat aşteptaţi, abia spre orele prânzului un crescător din Diosig făcându-şi apariţia cu primii zece miei. În mai puţin de o oră de la descărcarea mărfii, primii doi cumpărători şi-au şi făcut apariţia în zonă. La fel ca anul trecut, pentru un kilogram de miel viu s-au cerut 15 lei, la care se se adaugă taxa de sacrificare de 25 lei.
Ieri, la primele ore ale dimineţii, doar măcelarii şi câţiva cumpărători şi-au făcut apariţia în Piaţa Ioşia Nord, acolo unde s-a amenajat pentru Sărbătorile Pascale hala pentru sacrificarea mieilor. Spre surpriza tuturor, niciun cioban nu şi-a făcut apariţia în zonă. "Cu o zi înainte am fost contactaţi de trei ciobani care şi-au anunţat intenţia de a veni aici. Că nu au ajuns până acum se datorează faptului că nu şi-au obţinut certificatul de producător şi carnetul de sănătate", ne-a declarat Claudia Hirţe, administrator Piaţa Ioşia. În hala pentru sacrificarea mieilor sunt disponibile 80 de locuri pentru măcelari, însă doar 24 şi-au anunţat prezenţa. Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 6 din 12.08.2010, tarifele practicate în Piaţa Ioşia pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor de Paşti sunt de 10 lei/cap/zi pentru prezentare miei pentru vânzare şi sacrificare, 63 lei/persoană/zi - tarif măcelar prestare servicii, respectiv 265 lei/zi/persoană - tarif persoană juridică (fizică) achiziţionare piei. De asemenea, clientul va trebui să achite măcelarului câte 25 de lei, taxa de sacrificare. După ore bune de aşteptare, în jurul prânzului şi-a făcut apariţia primul cioban. Liviu Popa este din Diosig şi are acasă 400 de ori şi tot atâţia miei. Dintre aceştia, doar 120 de berbecuţi sunt destinaţi pentru sacrificare. Ieri, a venit cu zece miei, în vârstă de două luni, care au între 13 şi 20 de kilograme. "Anul trecut am vândut 260 de miei şi am încasat 35.000 de lei. Acum voi vinde 120 de berbecuţi", a declarat Liviu Popa. La fel ca anul trecut, preţul de vânzare este de 15 lei/kilogram miel viu. Măcelarul Traian Luncan îi sfătuieşte pe cumpărători să fie atenţi la alegerea mielului. "După sacrificarea mielului, rămâi cu 60%. Cumpărătorul trebuie să ştie să-şi aleagă mielul. Coada trebuie să fie grasă", ne-a precizat Traian Luncan. Primul cioban care şi-a descărcat ieri marfa în mai puţin de o oră a reuşit să vândă doi miei, primul, de 20 kilograme, al doilea, de 13 kilograme. "La munca depusă de ciobani 15 lei/kg de miel viu nu e mult. Dar pentru bugetul nostru e mult. Din cele 13 kg pe care le-a avut mielul cumpărat, am rămas cu 7,5 kg. E bine", a declarat unul din cei doi cumpărători".
Programul de funcţionare a halei de miei din Piaţa Ioşia, în perioada 13-23 aprilie, va fi între orele 8.00 - 20.00, piaţa fiind închisă în zilele de duminică. În judeţ, DSVSA Bihor a mai autorizat alte trei centre de sacrificare temporară a mieilor: Piaţa Obor, din Beiuş: 19-23 aprilie; Carmangeria Tavi Bogdan, Abator Bovine-Porcine, din Mihai Bravu: 12-23 aprilie şi Abatorul Dara SRL, din Tulca: 12-23 aprilie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.