Profitând de faptul că marți, 10 septembrie, a luat parte la ceremonia de deschidere a campusului pentru învățământ dual, ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut o scurtă vizită la câteva obiective de investiții ale Universității din Oradea.

 

Primul popas a fost căminul C4, din campusul central, recent reabilitat. Ministrul s-a arătat interesat de gradul de ocupare al căminului și de condițiile de cazare. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a spus că, în anul universitar 2024-2025, toate căminele vor fi ocupate la capacitate maximă.

Ligia Deca s-a arătat plăcut surprinsă de buna relație de colaborare dintre autoritățile locale și administrația universității.

„Indiferent ce culoare politică ar avea primarul, universitatea tot a orașului va rămâne”, a afirmat ministrul Educației. Privind de la una din ferestrele căminului, rectorul Universității din Oradea și primarul Florin Birta i-au arătat Ligiei Deca noile cămine, ridicate de administrația locală, aproape gata de a fi date în funcțiune. „Aici vom avea și o cantină nouă, circa 1.800 de locuri în cămine, toate facilitățile pentru această comunitate, aproape cât o comună”, a explicat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Ministrul Educației a lăudat dotările și facilitățile oferite studenților, mai ales de sălile de studiu amenajate la fiecare palier.

Din fața structurii de cazare, Constantin Bungău i-a vorbit oaspetelui despre planurile sale de viitor: un bazin de înot și o clădire STEM – Știință, Tehnologie, Energie, Matematică.

Următoarea destinație a vizitei fulger a fost șantierul Centrului de Transfer Tehnologic. Pe lângă laboratoare, servere de mare putere, utilaje unicat la nivel național, din care doar unul costă peste un milion de euro, zona va avea, așa cum a explicat rectorul Universității din Oradea, și un spațiu dedicat business-ului. „Vrem să fie un loc în care nevoile mediului de afaceri și ale industriei să își găsească soluții concrete”, a spus Bungău.

Prezent și el la Oradea, fostul titular al portofoliului de la Educație, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a remarcat că finanțarea Centrului de Transfer Tehnologic este asigurată, jumătate-jumătate, de beneficiar și Primăria Municipiului Oradea. „Ați mai văzut dumneavoastră așa ceva?”, a întrebat-o ministrul pe succesoarea sa, iar Ligia Deca a răspuns, privind către Bungău: „Faceți treabă bună aici, la Oradea!”