Filarmonica de Stat Oradea a găzduit luni, 1 iulie, festivitatea de premiere a concursului „EcoProvocarea” din cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, ediția a IV-a, 2024.

 

Evenimentul a reunit peste 250 de elevi și profesori de la școlile din județ, desemnați câștigători ai competiției. Aceștia au fost premiați de către Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și președinte al Ecolect Bihor, și Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, care au subliniat importanța educației ecologice și a implicării întregii comunități în protejarea mediului și în a face din Bihor un județ mai curat.

Festivitatea a debutat cu momente artistice oferite de eleve din cadrul Palatului Copiilor din Oradea, sub îndrumarea directorului Marius Constantin Marcu. Au cântat Ilinca Oprescu și Maria Bobotan, coordonate de Dana Maria Oprescu. Momentul de dans modern a fost oferit de elevele Amelia Baicu, Emma Nicolae și Rebeca Demian, coordonate de Anca Kovacs.

Concursul „EcoProvocarea” s-a desfășurat în perioada 1 – 31 mai și s-a adresat elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate orașele și comunele din județul Bihor.

Elevii au avut de îndeplinit mai multe criterii: să fie membri într-un EcoClub (o echipă de elevi voluntari pentru protejarea mediului, constituită la nivelul școlii), să participe la concursul sportiv „Ștafeta Reciclării” organizat la nivelul fiecărei școli, să participe la o acțiune de igienizare, să adopte o zonă pentru protejare și studiere și să completeze o fișă de evaluare a cunoștințelor despre reciclare și protejarea mediului.

Peste 13.000 de elevi s-au înscris în concurs. Județul Bihor este împărțit în șapte zone din punct de vedere al serviciului de salubrizare. Au fost extrași 252 de câștigători, câte 36 din fiecare zonă. Fiecare elev a fost premiat cu un voucher în valoare de 500 de lei de la un magazin cu articole sportive.

„Desfășurarea concursului și gestionarea EcoClub-urilor au fost posibile datorită implicării cadrelor didactice din fiecare școală. Drept mulțumire, în urma unei sponsorizări oferite de Benvenuti, din cei 756 de profesori implicați, 40 au câștigat, prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 300 de lei fiecare. Alți 3 profesori au primit, tot prin tragere la sorți, câte un week-end la munte oferit de Pensiunea Belle-Mont din Remeți, comuna Bulz”, precizează administraţia judeţeană.

Elevii care au câștigat „Ștafeta reciclării” din cadrul concursului ,,EcoProvocarea” vor primi, din toamnă, acces la un meci de baschet al echipei CSM Oradea, la fel ca anul trecut.

Reamintim că în luna mai s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, un proiect al întregii comunități. Organizat de Consiliul Județean Bihor și Ecolect Bihor, proiectul are ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.

La fel ca în anii precedenți, în luna mai au fost organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.