La câteva sute de metri de flashmobul Jerusalema, pe platoul din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, câțiva indivizi au protestat sâmbătă, cu începere de la ora 15.00, împotriva purtării măștii.

Faptul că erau doar 25-30 de persoane nu i-a descurajat deloc. Aceștia au purtat tricouri inscripționate cu „Jos botnița pentru copii. Copiii au dreptul să respire”, foi A4 inscripționate cu „Nu ne mai mințiți” sau „Terminați cu mascarada”, „Masca îl subjugă, e copil nu slugă”. Evenimentul a avut un puternic caracter naționalist. Protestatarii au venit cu steaguri și au pus cântece patriotice precum „Tu, Ardeal”, „Treceţi, batalioane române, Carpaţii” sau „Basarabie frumoasă”. Mai mult, printre „patrioții de paradă”, câțiva tineri strângeau semnături pentru George Simion de la partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Participanții nu aveau o nemulțumire comună pentru care protestau: unii nu credeau în Covid, alții spuneau că e o manipulare, alții credeau în Covid, dar spuneau că se exagerează, alții spuneau că masca nu ar trebui folosită de către copii. Vina era a tuturor, a Guvernului, a medicilor, a societății civile, ba chiar și a jurnaliștilor, parte și ei a unei conspirații mondiale a cărui scop nu au fost însă în stare să îl articuleze.

La eveniment au participat și cei doi profesori care au făcut propagandă împotriva purtării măștilor în școli.  

Protestul s-a desfăţurat chiar în ziua în care în România s-a înregistrat cel mai mare număr de infectări cu virusul SARS CoV-2 de la declanșarea epidemiei: 3.517 cazuri în 24 de ore, în urma efectuării a 29.284 de teste la nivel naţional. În judeţul Bihor, sâmbătă au fost anunţate 46 de cazuri, fiind internate, în total, 231 de persoane.