Pregătirile pentru noaptea de Revelion au început de câteva zile. Prima grijă a orădenilor pare să fie peştele, care nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărei case. Tradiţia spune că celor care mănâncă peşte în noaptea de Anul Nou le va merge bine tot anul, iar banii lor se vor înmulţi precum solzii peştelui. Aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei care se ospătează din el vor învinge în noul an toţi curenţii potrivnici.

La masa de Revelion se va servi neapărat crap. Capul familiei trebuie să-şi pună sub farfurie un solz de crap, pe care apoi îl va purta întregul an în portmoneu, pentru ca acesta să fie tot anul plin. Nu se serveşte carne de pasăre, deoarece norocul va zbura departe anul viitor. Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani e bine să se mănânce bine şi să se bea vin roşu, pentru ca mâncarea şi băutura să nu lipsească de pe masă tot anul. Cine începe anul cu masa încărcată, va avea un an îmbelşugat.

În pas cu tradiţia

Orădenii par să respecte aceste tradiţii, aşa că de ieri au luat cu asalt magazinele de peşte viu. Preţurile la peştele viu din aceste magazine improvizate în pieţele orădene nu diferă. Astfel, un kilogram de crap costă 15 lei, iar unul de păstrăv - 21,5 lei. Mare trecere are şi amurul, care se vinde la 15 lei/kg. Carasul şi fitofagul costă 10 lei/kg. "Amurul are mai puţină grăsime. Însă crapul, datorită tradiţiei, este cerut de către cumpărători. De regulă se cumpără un kilogram şi jumătate până la şase kilograme", ne-a declarat reprezentantul magazinului de peşte viu din Piaţa Rogerius. Orădenii, chiar dacă au rămas cu portofelul gol după Crăciun, nu renunţă la tradiţie şi se mobilizează pentru a cumpăra măcar un kilogam de peşte pentru masa de Revelion. "Tradiţia este să mâncăm peşte în prima zi a anului. Solzii îi culegem şi îi punem sub preş la intrare. Aduc noroc", ne-a spus Maria Luncan, unul dintre cumpărători.

Are balta peşte

Agitaţie mare este şi la depozitul en-gros din Episcopia Bihor. Aici, cinci bazine au fost umplute, pe rând, de zece zile cu peste 46 tone de peşte. Peştele este adus din Ungaria, firma orădeană îl depozitează în bazine, după care îl cântăreşte şi îl transportă la diferitele supermarketuri din oraş şi din ţară. De asemenea, pe strada Suişului, la nr.1, tot în Episcopia Bihor, a fost deschis încă un magazin de unde orădenii pot să-şi achiziţioneze peşte. Un kilogram de crap costă 14 lei. Tot 14 lei/kg costă amurul şi somnul. Un kilogram de fitofag costă 8,5 lei, iar cel de caras - 9 lei. "Începând cu 20 decembrie, am adus 26.350 kg crap, 1.150 kg somn, 3.640 kg amur, 8.000 kg fitofag. În total, am adus peste 46 tone peşte şi încă mai vin 10 tone", ne-a declarat Murvai Ludovic, comerciant.