Cei mai tineri şi mai entuziaşti programatori orădeni și-au prezentat, ieri, în cadrul Galei Proiectelor Smart, propriile jocuri sau animaţii realizate în limbajul Scratch sau mici proiecte Arduino.

 

În jur de 70 de persoane - părinți, bunici, frați, surori, dar și persoane interesate de curs - au participat, ieri, la Gala Proiectelor Smart, care s-a desfășurat la Hotel Continental Forum, Oradea. Evenimentul, ajuns la cea de-a treia ediție, a fost organizat de Asociația Smart Learning Center, ca finalizare a unui nou modul de programare pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani.

21 de copii au prezentat, cu acest prilej, proiecte foarte interesante, unele individuale, altele de echipă, iar la final au fost răsplătiți cu premii care au constat în diplome și mici jucărioare.

„Această gală devine, deja, o tradiţie în cadrul Asociaţiei Smart Learning Center și, așa cum ne-am obișnuit și cum se cuvine, ne întâlnim pentru a sărbători și a răsplăti munca și entuziasmul unor copii deosebit de isteţi și curioși”, a spus Rodica Ardelean, mentor și preşedinte al Asociaţiei Smart Learning Center.

Astfel, fiecare copil, care a urmat cursurile de programare în cadrul Asociaţiei Smart, în ultimele trei luni, și-a prezentat ieri, în cadrul galei, propriul său proiect: a simulat execuţia lui de pe calculator (cu ajutorul video-proiectorului) și a explicat, cu cuvintele sale, detaliile tehnice ale acestuia și modul în care l-a construit.

De exemplu, un proiect de la grupa de Robotică se referă la simularea unui semafor, dublu, pentru pietoni și mașini, al doilea proiect a fost un senzor de temperatură, iar un alt proiect de la Robotică a fost o matrice de led-uri 8x8.

Cu siguranță, nu a fost ușor pentru micii IT-iști ca, la doar 9 sau 11 ani, să-și învingă emoțiile și tracul și, înarmați doar cu un microfon, să-și prezinte munca în fața unui auditoriu atât de important. Însă, încurajați și apreciați, aceștia vor avea un parcurs interesant și plin de satisfacţii în lumea fascinantă a programării calculatoarelor, în care au tocmai pătruns.