Peste 400 de viitori medici au participat luni, 10 iulie 2017, la festivitatea de absolvire a Facultății de Medicină din Oradea. La eveniment au luat parte, pe lângă oficialitățile locale, ministrul Educației - Liviu Pop și ministrul Sănătății - Florian Bodog.

 

Arena Antonio Alexe a fost plină ochi ieri la evenimentele prilejuite de absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) a Universității din Oradea de către o nouă promoţie. Au fost prezenți miniștrii Educației și Sănătății, Liviu Pop și Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății, Ladislau Ritli, prefectul Liviu Mihaiu, viceprimarul Florin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, președintele Senatului Universității, Sorin Curilă, decanul FMF, Adrian Maghiar și prodecanii Felicia Marc și Anamaria Pallag.

Spre deosebire de alte festivități de absolvire, cea de la Medicină a fost puternic politizată, spre nemulțumirea unor părinți veniți să-și vadă copiii absolvind, nu să asculte promisiuni de campanie. Decanul Adrian Maghiar a spus că numărul de absolvenți este unul foarte mare pentru că în sală sunt viitori medici de la toate specializările universității: „Avem 2.598 de studenți la învățământ cu taxă, 1.624 de studenți bugetați și 625 de studenți străini”, a spus Maghiar care l-a invitat la microfon pe ministrul Educației Liviu Pop. Acesta a felicitat mai întâi studenții și părinții.

„Fac acum un anunț în premieră. În scurt timp vom aproba bani pentru reabilitarea totală a clădirii principale a Facultății de Medicină”, a spus Liviu Pop, care a citit apoi de pe foaie un discurs adresat studenților și părinților.

 

„România are nevoie de voi!”

Mult mai obiectiv şi pertinent a fost discursul fostului decan al FMF Oradea.

„Sunteți frumoși și vă invidiez. Ne dorim foarte mult să lucrați în țară și țin să vă comunic că voi organiza un examen național special pentru a completa toate posturile din spitale astfel încât toată lumea să aibă un loc de muncă”, a spus, printre altele, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Constantin Bungău și Sorin Curilă s-au adresat în special părinților, mulțumindu-le pentru studenții buni și silitori care au trecut prin FMF.

Prefectul Ioan Mihaiu, prezent la eveniment și în calitate de părinte al unuia dintre absolvenți, a spus că pentru medici studiul nu se termină niciodată și că România are nevoie de ei mai mult decât alte țări „mai ales acum în această perioadă de tranziție”.

Ioan Mang și-a început discursul, afirmând că își dorește ca seriile viitoare de absolvenți să facă ceremonia în noua sală polivalentă și a amintit despre creșterile salariale pentru medici din programul actualului guvern.

După discursuri a urmat cuvântarea decanilor de ani, înmânarea diplomelor, și depunerea jurământului.