De Ziua Naţională a României, Asociația Caritas Eparhial Oradea a organizat un eveniment alături de doamna Miorița Săteanu - cetățean de onoare al Municipiului Oradea.

 

Invitați de seamă au fost: prof. Maria Matei, poet Pascu Hetes, Florica Mera, Florentina Puscău, eleva Natalia Mendre, Roxana Dumitru și Anton Dumitru membră în Tabăra „Ceata lui Pițigoi” și Boda Claudia.

Evenimentul a început cu un cuvânt de deschidere din partea asistentului social al Casei Frențiu – Mihaela Corb, urmată de doamna Miorița Săteanu, care a ținut un discurs despre Sfântul Andrei – ocrotitorul României- și despre Ziua Națională a României. „1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.”

Pe urmă, profesoara Maria Matei ne-a încântat cu un cântec patriotic, poet Pascu Hetes ne-a recitat o poezie patriotică din volumele sale de poezii, urmat apoi de eleva Natalia Mendre membră in Tabăra Ceata lui Pițigoi, care a câtat la rândul ei un cântec patriotic dedicat sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie. Au urmat recitări de poezii din partea doamnelor de la „Casei Frențiu”: Cacuci Floarea, Mureșan Iuliana, Artin-Demeș Amalia și Ilea Ana.

Doamna Florica Mera ne-a recitat poezii dedicate evenimentelor sfârșitului de an calendaristic, a urmat prezentarea volumului de poezie –rugăciuni „Mesaje Divine”, autor Florentina Puscău, iar la final a oferit câte un volum cu dedicație fiecărui rezident. A urmat încă un rând de poezii recitate de eleva Roxana Dumitru și Anton Dumitru membri în Tabăra Ceata lui Pițigoi. Toți beneficiarii Casei Frențiu împreună cu invitații s-au luat de mână, au cântat și au dansat Hora Unirii.

La final, invitații au servit un meniul tradițional împreună cu rezidenții centrului.

Mihaela CORB