Sâmbătă, 22 iulie, de la ora 11.30, la Librăria Humanitas a avut loc lansarea volumului pentru copii „O zi din viaţa Deliei”. Autorul poveştilor din carte, dar şi autorul ilustraţiilor este o fată de 9 ani şi jumătate, a cărei imaginaţie şi creativitate poate fi de folos tuturor copiilor.

Delia Calancia a fost introdusă în scenă de Petra Boantă, iar auditorul prezent la lansare a fost format, din fericire, din copii, părinţi şi profesori. Din fericire, pentru că asta înseamnă că mesajul fetei va ajunge rapid la potenţialii cititori: copiii din toată ţara. Aşa cum a explicat Petra, Delia este cea mai tânără scriitoare Humanitas, iar cartea ei a fost bestseller Humanitas Junior la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2017. Delia citeşte de la vârsta de 5 ani, are talent la desen (ilustraţiile poveştilor fiind realizate chiar de ea), are o imaginaţie bogată, atenţie pentru detaliu, este creativă şi pune pasiune în tot ceea ce face. Volumul a apărut după ce fata a fost pusă la şcoală să realizeze o compunere despre ce vrea să se facă când va fi mare. Dezamăgită că nu există o facultate de visologie, nici profesia de cititor, Delia a ezitat între pirat, excursionistă sau un job într-un magazin de delicatese. Toate poveştile desenate de fată pe acest subiect, în care-şi prezintă şi prietenii cei mai buni, cum sunt melcul sau şoarecii de bibliotecă, au fost povestite şi unor „trimişi” speciali care şi-au asumat rolul de a le transcrie.

Fiind o lansare de carte atipică, Delia şi-a interogat spectatorii. Tonul l-a dat Petra, provocându-i pe copii să definească într-un cuvânt sentimentul pe care-l au ştiind că o fată, de aceeaşi vârstă cu ei, şi-a lansat primul volum. „Emoţie”, „Bucurie”, „Fericire”, au răspuns aceştia. Apoi, Delia i-a întrebat pe copii şi adulţi ce vor să facă când vor fi mari sau dacă îşi doresc să-şi schimbe profesiile. Pasaje din carte au fost citite de toţi copiii prezenţi (dar şi de autoare), iar la final toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o sesiune de „desenografe”.