O poveste cu gust de vacanță italiană - Festivalul pizzei napoletane, pentru prima dată la Oradea
Piața Ferdinand din Oradea este, în aceste zile, gazda primei ediții a festivalului L’Arte della Pizza – Festa della Pizza Napoletana. Evenimentul aduce în centrul orașului farmecul Italiei, într-un eveniment dedicat gustului, tradiției și spectacolului culinar.
Festivalul Pizzei Napoletane a debutat sâmbătă, 21 iunie, în Piața Ferdinand, în prezența organizatorilor, partenerilor și a maeștrilor pizzaioli veniți din Italia, Croația, Slovenia și România. Invitații au vorbit despre ce înseamnă tradiția napoletană și pasiunea pentru pizza autentică.
Eugen Pocian, brand ambasador al pizzei napolitane în România, a deschis evenimentul, alături de reprezentanţi ai Asociaţiei Pizzaiuoli Napoletani (APN), ai distribuitorului italian Mainardi Food, şi invitaţi internaţionali.
Cu acest prilej, Gianluca Piro, preşedintele APN, a subliniat în discursul său că: „Această artă a fost recunoscută ca parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO, iar acest lucru ne obligă şi ne motivează să o protejăm şi să o ducem mai departe”.
Zona festivalului a prins viață cu demonstrații live de preparare a pizzei, susținute de opt pizzaioli profesioniști, toți membri APN. Atmosfera a fost completată de show-uri culinare interactive, sesiuni dedicate gurmanzilor și pofticioșilor, standuri tematice și băuturi artizanale, dar și momente muzicale live și DJ seturi care au adus atmosfera autentică a sudului Italiei chiar în mijlocul orașului.
Ziua de astăzi, 23 iunie, este dedicată profesioniștilor și excelenței profesionale. Campionatul Național de Pizza Napolitană – Pizza Cup România, organizată sub egida APN, selectează cei mai buni pizzeri din România, care vor reprezenta țara la prestigiosul Trofeo Caputo – Campionatul Mondial de Pizza Napolitană, ce va avea loc la Napoli în 2026. Competiția va fi evaluată de un juriu internațional format din experți din Italia, Croația și Slovenia, iar participanții vor avea la dispoziție cinci minute pentru a impresiona prin tehnică, creativitate și gust autentic.
Tot astăzi, pizzerii profesioniști din România pot participa la un masterclass exclusiv, susținut de instructorii oficiali ai APN, unde vor fi prezentate tehnicile autentice de preparare a aluatului, metodele de coacere și criteriile internaționale care definesc o pizza napolitană veritabilă.
Festivalul este organizat de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN) – organizația oficială care reprezintă și certifică maeștrii pizzaioli din Napoli, recunoscută la nivel internațional pentru eforturile de conservare a standardelor originale ale pizzei napolitane – alături de Mainardi Food, în parteneriat cu Restaurant Corsarul, Primăria Oradea și Visit Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.