Ambasadorul Republicii Slovace în România, E.S. Jan Gabor, împreună cu președintele UDSCR, Adrian-Miroslav Merka, și consulul general onorific, Miroslav Iabloncsik, au organizat vineri seara, în Cetatea Oradea, o recepție, cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Slovace.

 

Printre invitați s-au numărat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, care a venit la eveniment împreună cu soția și fetița lor de doar câteva luni, parlamentari ai județului Bihor, șefi ai instituțiilor publice deconcentrate, membri ai conducerii primăriilor unde sunt reprezentați slovacii în România, președinți ai organizaților locale UDSCR. De asemenea, printre invitați s-au aflat și câțiva parlamentari din Slovacia, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din Slovacia.

Manifestarea a debutat cu intonarea de către o tânără artistă a imnurilor celor două state, după care președintele UDSCR, Adrian-Miroslav Merka, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți, atât în limba slovacă, cât şi în limba română. În continuare, a luat cuvântul E.S. Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace în România: „Oriunde ne uităm în istoria noastră, îi vedem pe prietenii noştri români. România a fost prima țară care a recunoscut Slovacia, în urmă cu 25 de ani, când am luat drumul spre independență. Aşadar, legăturile dintre noi sunt foarte strânse şi prezintă o bază solidă pentru viitorul nostru comun”, a spus ambasadorul.

A vorbit, apoi, primarul Oradiei, Ilie Bolojan: „Mulțumesc domnului ambasador, pentru că este a treia oară când, în mandatul domniei sale, Ziua Slovaciei se marchează şi la Oradea, fiind singura ambasadă din România, care are două recepții: una în Bucureşti, şi una la Oradea, iar acest lucru arată respectul şi prietenia dânşilor pentru comunitatea noastră. Sper că anul viitor acest eveniment să țină o zi sau două, fiind un prilej de o mai bună cunoaştere a tradițiilor slovacilor din România şi de colaborare între cele două etnii”, a spus Ilie Bolojan.

Unul dintre reprezentanții Parlamentului Slovac, prezent la manifestare, a transmis salutul său celor prezenți: „Sunt foarte bucuros că am putut să mă reîntorc în acest oraş, după o absență de 6-7 ani. În urmă cu 25 de ani, Slovacia a primit o nouă Constituție, iar acest moment reprezintă o zi importantă pentru emanciparea noastră națională. Noi, reprezentanții Parlamentului Slovac, suntem interesați de întărirea colaborării dintre statele noastre şi dintre cele două parlamente. Vă mulțumesc pentru grija pe care o purtați minorității slovace!”.

Din partea Parlamentului României, a vorbit deputatul Bogdan Rodeanu: „Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Slovace şi la Oradea nu este doar un prilej de bucurie, ci este şi o constatare firească a unei istorii, a unor tradiții şi a unui prezent comun. Este, de asemenea, bucuria celebrării certitudinii unui viitor comun, atât în plan politic, cât şi economic şi social”.

Ioan Mang, preşedintele CJ Bihor a transmis, de asemenea, câteva gânduri reprezentanților comunității slovace, la ceas de sărbătoare: „Mă bucur să particip, pentru al treilea an consecutiv, la sărbătoarea slovacilor din Bihor. Împreună cu colegii mei din conducerea Consiliului Județean, am sprijinit proiectele Comunității Slovace din Bihor şi, în primăvara acestui an, ne-am întâlnit cu conducerea şi cu reprezentanții comunității, pentru a aşterne pe hârtie toate proiectele pe care dânşii doresc să le realizeze, şi a le trece, după aceea, în bugetul instituției. Acest lucru s-a întâmplat în acest an, şi sper să se întâmple şi în anii viitori”.

La final, a luat cuvântul și gl. bg. (r) conf. univ. dr. Vasile Creț, care a participat la eveniment atât în calitate de conferențiar doctor la Universitatea Agora, cât și în calitate de preşedinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Bihor.

A urmat un frumos moment artistic, prezentat de câțiva tineri slovaci din România, după care consulul general onorific, Miroslav Iabloncsik, i-a invitat pe toți cei prezenți să guste din preparatele specifice comunității slovace, pregătite special pentru această ocazie.