Copiii au fost sâmbătă în centrul tuturor evenimentelor organizate în oraș. Fie că a fost vorba de vizite la muzee, de activități ale poliției sau pompierilor, majoritatea au fost oaze de bucurie pentru cei mici.

 

Oradea a fost în weekend un tărâm al copiilor. Aceștia au avut de ales între zeci de evenimente organizate de instituțiile de cultură, de siguranță publică, cele ale ONG-urilor și ale Primăriei Municipiului Oradea. Micuții au putut intra gratuit la toate muzeele, la unele gratuitatea a fost extinsă și asupra unui însoțitor. După ora 10.00, grupuri mari de copii au început să urce în Turnul Primăriei. Alții au ales să își înceapă ziua la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” de pe strada Avram Iancu, la volanul mașinilor de pompieri.

În curtea Muzeului Țării Crișurilor, micuții au putut intra în pielea soldaților, au aflat lucruri interesante despre arme și muniții, au putut să arunce o grenadă sau să tragă la țintă. Toate acestea în cadrul unei expoziții militare interactive organizată de grupului de reconstituire istorică „Străjerii Crișanei” în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” filiala Oradea.

La Cetatea Oradea, în jurul orei 11.30, nu mai erau niciunde locuri de parcare, astfel că tăticii au fost nevoiți să își lase mașinile pe unde au putut pentru că „nu poți să-i strici micuțului sau micuței ziua”.

Pe scena aflată în curtea palatului princiar au performat majoretele de la Liceului Don Orione, iar de la ora 13.00, actorul Șerban Borda i-a încântat pe cei mici cu spectacolul de teatru „Povești jucăușe”. Apoi, coregraful Camelia Jolța le-a adus micuților un spectacol de dans modern. Tot pe scenă, de la ora 15.00, elevii și profesorii coordonatori de la Palatul Copiilor au asigurat atmosfera cu dans aerobic, muzică ușoară și show dance.

Micuții au învățat, de la Cercetașii României, de ce au nevoie dacă merg la camping, Clubul Salvadrone Oradea le-a arătat dronele și echipamentele folosite în misiuni de salvare, Clubul Invictus și Retromobil Club România i-a dus în lumea motocicletelor și a mașinuțelor, nu cu mult diferite de cele de jucărie.

Nu au lipsit activitățile educative și workshop-urile de parenting, cu informații valoroase despre dezvoltarea, creșterea copiilor și securitate cibernetică. Spectacolele la scenă au continuat până seara târziu, cu un show de magie cu Bianca și Eduard, concert Maya Ciotea, spectacol Meda Music, Ella Bella, concert Daria Lupi și, în încheiere, un super concert Adda.

Și în Orășelul Copiilor micuții au avut parte de activități captivante, precum desenele pe asfalt, o paradă a mascotelor, întâlnire cu mascota CSM și cu membrii echipei, dar și de ateliere interactive și mult-îndrăgitele picturi pe față. Aici, atmosfera la scenă a fost asigurată de șase spectacole de muzică, teatru și magie, cu cei mai iubiți prieteni ai copiilor: Ella Bella, Bianca și Eduard, actorul Șerban Borda, Alexandra Breje și Andrei Grue, Meda Music și Trupa Arcadia.

A treia locație în care s-au desfășurat activități organizate de Visit Oradea în cadrul Festivalului Copiilor a fost Parcul Barcăului. Și aici au fost sesiunile de pictură pe față, întâlnire cu cuplul Mickey și Minnie Mouse, ateliere de baloane modelate și portrete în creion. La fel ca în Cetate, cei mici au putut râde la spectacolul de teatru „Povești jucăușe” cu actorul Șerban Borda. Au fost organizate, de Spark Communication și Drugaș Club, activitățile sportive care au adus multiple beneficii și distracție pentru copii și familii.

Una peste alta, ziua de sâmbătă a fost una cu totul deosebită pentru copii și pentru părinții care și-au văzut copiii fericiți.