De două săptămâni, în Piața Ioșia și-au făcut apariția pepenarii. Cei mai mulți dintre aceștia sunt originari din Bechet, județul Dolj, care de ani de zile preferă Oradea pentru a-și vinde marfa. Producătorii au decis că orașul de pe Crișul Repede este o piaţă mult mai bună de desfacere, iar cererea este mai mare decât în sud.

„În 23 iunie am început să vindem pepene la Oradea. Vom rămâne aici până în septembrie, pentru că avem recoltă mare de lubeniță și trebuie să o vindem. În Bechet nu avem unde să le comercializăm, pentru că acolo sunt destule”, ne-a mărturisit Magdalena, care vine de zece ani în Piața Ioșia pentru a-și vinde marfa. Femeia a venit însoțită de fiica ei, Ioana, de 19 ani, iar soțul ei aduce, periodic, marfă nouă din Dolj, în funcție de vânzări. „Pot să spun că am crescut, cultivând pepene, pentru că la noi în zonă fiecare familie are această preocupare”, a mai spus interlocutoarea noastră. Prețul la care se vinde kilogramul de pepene verde este 2,5 lei, iar pepenele galben, 4 lei. Comercianții au ales ca piaţă de desfacere vestul ţării tocmai pentru că aici preţul de vânzare este mai mare decât în sud.

Tot din Bechet este și Doina, care vinde de 12 ani delicioasele fructe în Piața Ioșia. „Aproximativ 200 de tone de pepene vindem în fiecare an la Oradea. Dăm și la un engros de pe Centură, care cumpără de la 1.000 de kg în sus, de aceea și prețul este la jumătate față de piață. Acasă avem 4,5 ha de pepene, atât verde, cât și galben. Am venit cu soțul și cei trei copii”, ne-a declarat femeia, care este deja familiarizată cu apetitul orădenilor pentru acest fruct atât de gustos.

Până în septembrie, cât rămân la Oradea, viața pepenarilor nu este ușoară. Ei sunt nevoiţi să îşi petreacă nopţile în piaţă, să doarmă pe jos sub cerul liber sau, în cel mai fericit caz, în maşinile pe care le au la dispoziţie. Baie fac la Ștrandul din Ioșia, care este în apropiere.