Avântul orădenilor supărați pe pandemie și măsurile luate de guvernanți s-a cam domolit. Muntele Bihorului a sesizat că este folosit politic, așa că a dat înapoi, după ce se părea că în Oradea va erupe un fel de Vezuviu.

Protestul de azi din Oradea anunțat agresiv pe facebook s-a cam dezumflat, deși cu puțin timp înainte de ora anunțată, grupuri mari de adolescenți au ajuns în Piața Unirii. Motorul principal al protestului de ieri, Muntele Bihorului – sportivul Alexandru Lungu – s-a delimitat rapid de mișcare după ce a sesizat, pe bună dreptate, implicarea unor forțe politice.

Protestul a început cu lăutari, care au interpretat după puteri, în fața statuii regelui Ferdinand, câteva melodii tradiționale bihorene și Imnul Național, cum i-au ținut puterile. Și scandările au fost mai anemice după plecarea Muntelui, dovadă că ecoul are nevoie de înălțimi.

Protestatarii, mai puțin de jumătate din câți erau ieri, au pornit în marș spre cartierul Nufărul.

Organizatorii au făcut în repetate rânduri apel, cu ajutorul megafoanelor, la păstrarea unei conduite pașnice și evitarea oricăror violențe, apoi grupul a pornit în marș spre cartierul Nufărul. În urma lor au defilat câteva zeci de mașini cu avariile pornite și claxoane la maximum.

Spre deosebire de mitingul ”spontan” de marți, când forțele de ordine au fost surprinse de numărul celor care au ajuns în centru orașului, acum jandarmii și poliția au împânzit zona centrală a Oradiei.