Atmosferă relaxată sâmbătă, în șanțul cetății, în cea de-a doua zi de Oradea Summer Film. Părinți cu copii, tineri ținându-se de mâini, becuri și baloane colorate peste tot. Orădenii au la dispoziție trei săptămâni pentru a vedea filme de toate felurile în aer liber, totul culminând cu cele două caravane de film: TIFF și Next.

 

Căldura îți usca răsuflarea, iar broboanele de sudoare, după ce îți străbăteau obrajii, se adunau sub bărbie, la cel mai mic efort. Și totuși, sâmbătă, la ora 20.00, șanțul cetății a fost aproape plin. Nu erau multe tarabe de la care se puteau cumpăra răcoritoare, dar păreau suficiente. Oamenii stăteau cum apucaseră. Unii pe scaune, alții pe hamacele colorate puse la dispoziție de organizatori, alții pe pături aduse de acasă și chiar pe iarbă. Nici copiii nu se plictiseau. Aveau la dispoziție pereți înalți și găletușe cu piese colorate de lego. Zgomotul unei explozii i-a făcut pe toți să întoarcă capul. Începuse filmul. Deși soarele era spre apus, iar lumina era destul de puternică, imaginea de pe ecran se vedea clar, iar sunetul era ca la cinema. La 20.30 se adunaseră deja peste 300 de persoane.

Pe lângă filme bune, participanții se vor putea bucura până pe 27 august și de muzică bună, anul acesta fiind programată și o seară de concert simfonic alături de Orchestra de Tineret din Chișinău, orchestră care a susținut în 2015 un concert în aer liber în Cetatea Oradea.

Cea de-a doua ediţie a Oradea Summer Film a venit cu o serie de îmbunătăţiri. Confortul spectatorilor a fost sporit prin înfiinţarea zonelor de relaxare cu diverse tematici, stabilite de sponsori. Astfel, au fost create standuri la care poate fi încărcat telefonul sau se poate accesta internetul gratuit, există un umbrar viu colorat pentru aceia care nu apucă un loc la umbra copacilor şi sunt amenajate baruri cu vin, popcorn, răcoritoare şi îngheţată. Proiecţiile vor începe în fiecare seară, la ora 20.00 (mai puţin cele propuse de caravanele Tiff şi NexT, care vor începe la ora 21.00). În caz de vreme ploioasă, filmele vor fi reprogramate a doua zi după-amiaza, înaintea proiecţiei stabilite pentru ora 20.00.

 

Filme de autor

În ce priveşte oferta de filme, noutatea din acest an este secţiunea Art House. Aşa cum a explicat regizoarea Cristina Haneş, orădenii au şansa de a vizona filme de autor, care nu sunt proiectate în cinematograf şi care au un circuit special. Sunt filme la limita dintre documentar şi ficţiune, pentru că se lucrează cu non-actori, poveştile şi situaţiile sunt reale, fiind însă necesară intervenţia regizorală pentru a ieşi din zona documentarului clasic, bazat pe interviuri. Filmele care vor fi prezentate în cadrul serilor ArtHouse (4, 25, 26, 27 august) au avut parte de un parcurs festivalier în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de film din lume și sunt proiectate în premieră în Oradea. Cele patru filme sunt de origine europeană (Olanda, România și Slovacia) și eurasiatică (Georgia). Acestea sunt: „Doar o răsuflare”, România, 2016; „The machine which makes everything disappear”, Georgia, 2012; „Pictures of the Old World”, Cehoslovacia 1972 şi „Legile lui Matthew”, 2016.

Partener pentru al doilea an consecutiv DIGI Film propune nouă filme de cinema, pline de acțiune și aventură, care vor ţine publicul cu sufletul la gură până în ultimul minut. Printre filmele difuzate se numără acţiunea „London has fallen” (Cod roșu la Londra), thrillerul „Dark Places (Locuri întunecate), acțiunea „Gods of Egypt” (Zeii Egiptului) sau comedia „And so it goes” (Aşa e viaţa).

 

NexT și TIFF

Pe 8 august, de la ora 21.30, la Oradea va veni Caravana NexT cu Seara de Oscar. Pe 9 august, ora 21.30, Caravana NexT - Best of Festivalul NexT; 10 august, ora 21.30, Caravana NexT - Scurtmetraje Româneşti de la NexT; 11 august, ora 20.00 - Ender's Game (Jocul lui Ender), 12, acţiune; ora 22:00- Empire State: Lovitura Secolului, 15, Thriller; 12 august, ora 20.00, Gods of Egypt (Zeii Egiptului), 12, aventură; 13 august, ora 20.00, Point Break (La limita extremă), 12, acţiune.

Din 15 august, de la ora 21.45, vor fi proiectate filme din cadrul Caravanei TIFF. Primul va fi Mucenicul (M)uchenik, Rusia, 2016; pe 16 august, ora 21.45, Caravana Filmelor TIFF-Complet Străini/ Perfetti sconosciuti, Italia, 2016; 18 august, ora 20.00, And so it goes (Aşa e viaţa), 12, comedie; 19 august, ora 20.00, The Cobbler (O zi în pantofii altcuiva), 12, comedie; 20 august, ora 20.00, Alex Rider: Operations Stormbreaker (Alex Rider: Micul Spion), 12, acţiune. Pe 25 august, de la ora 19.30, va cânta Chişinău Youth Orchestra. La ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) - The machine which makes everything disappear, Georgia, 2012; 26 august, ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) -  Pictures of the Old World, Cehoslovacia 1972; 27 august, ora 21.00, ArtHouse (Filme de autor) - Legile lui Matthew, 2016.